Butković obišao cestovne projekte na zadarskom području i sudjelovao na konferenciji o razvoju lučke infrastrukture

  • Slika /slike/foto 12_23/foto PPVRH-ZADARSKA ZUPANIJA 11-12_23/nsl PPVRH-ZADARSKA ZUPANIJA 11-12_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak, 11. prosinca 2023. godine boravio je u radnom posjetu Zadarskoj županiji koji je započeo u Škabrnji obilaskom radova rekonstrukcije raskrižja na državnoj cesti u vrijednosti nešto više od 743 tisuće eura. Nakon Škabrnje posjet je nastavio u Zadru gdje je sudjelovao na uvođenju izvođača u posao na raskrižju Žmirići.
 
U Škabrnji je potpredsjednik Vlade i ministar Butković pojasnio kako se radi o dva križanja državne i županijske ceste koja su bila prometno vrlo nesigurna te, zbog velike frekvencije prometa, s aspekta struke nisu adekvatna. Zahvalivši Hrvatskim cestama na raspisanom natječaju kojim će se urediti oba ulaza u Škabrnju, Butković je istaknuo kako je rok izvođenja radova šest mjeseci te da vjeruje da će nakon završetka Škabrnja dobiti dva nova sigurna ulaska.
 
Zadarski gradonačelnik Branko Dukić ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo što se počinje graditi ulaz u Škabrnju koji će omogućiti sigurnost pri prometovanju cestom koja je, osobito u ljetnim mjesecima, glavna kucavica na relaciji Zadar - Benkovac. Ivan Škara, načelnik Općine Škabrnja zahvalio je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskim cestama na ovom projektu koji je za Škabrnjane jako bitan zbog sigurnosti, ali i vizualnog identiteta same Općine, kao i samog ulaska u nju.
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je kako se ovi radovi mogu podvesti pod nazivnik povećanja sigurnosti prometa na državnim cestama s obzirom da se radi o dosta nepreglednim raskrižjima, odnosno, županijskih cesta sa državnima, na kojima se razvijaju dosta velike brzine. Škorić je istaknuo kako se nada da će se s ovim ulaganjem, u iznosu od 700 tisuća i s rokom od šest mjeseci, značajno doprinijeti povećanju sigurnosti.
 
Za raskrižje Žmirići u Zadru, točnije projekt rekonstrukcije raskrižja na Žmirićima (DC306) s ulicama Put Nina i Matije Gupca, gdje je u posao uveden izvođač radova, potpredsjednik Vlade i ministar Butković izjavio je kako je to jedan od velikih problema kad govorimo o prometnoj infrastrukturi i odvijanju prometa u Gradu Zadru, budući da se u ljetnim mjesecima, ali i u zimskim, stvaraju velike gužve. „Hrvatske ceste su u suradnji sa Gradom Zadrom osmislile taj projekt koji će krenuti. Njegova vrijednost je oko 5 i pol milijuna eura, a radovi će trajati 15 mjeseci“, dodao je pojasnivši kako će se, osim rješavanja križanja, još graditi i dodatne dvije ceste koje će biti u funkciji dok se radovi izvode kako bi se mogao odvijati promet. „Za 15 mjeseci kad se završi ovaj projekt, onda će i te pristupne ceste biti u funkciji gradskoj i bit će nerazvrstane i tu ćemo još dobiti dodatno rasterećenje“, zaključio je naglasivši kako misli da je to dobra stvar za Grad Zadar.
 
Nakon obilaska cestovnih projekata potpredsjednik Vlade i ministar Butković sudjelovao je na konferenciji „Razvoj lučke infrastrukture Zadarske županije“ koja se u organizaciji Zadarskog lista održala u Centru za kreativne industrije te se, odgovarajući na novinarska pitanja, osvrnuo na veliki investicijski ciklus u cijelu prometnu infrastrukturu koji iznosi negdje oko 3,5 milijarde eura. „Od toga jedan značajan dio ulaganja su ulaganja u obnovu luka, riva, lukobrana po cijeloj obali i ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali“, izjavio je Butković te je dodao kako se posljednjih nekoliko godina značajan iznos ulaže u obnovu svih lučkih projekata, odnosno lučke infrastrukture, budući da se dugo vremena nije ulagalo. „To je negdje već sada oko preko 300 milijuna eura i tu najviše možemo zahvaliti europskim sredstvima i naravno, nacionalnim sredstvima koja su se utrostručili i učetverostručili u odnosu na 2016. godinu“, nastavio je istaknuvši kako je trenutno završeno puno tih projekata te je podsjetio kako je prvi takav projekt u Zadarskoj županiji bio luka Tkon. Potpredsjednik Vlade i ministar Butković nadalje je naglasio kako se takvi projekti grade po cijeloj hrvatskoj obali te da bi uskoro trebala biti završena i luka Sali, koja ide svojem kraju. „Ono što je dobro je da se nastavlja ulagati i dalje, budući da smo u novoj omotnici i kroz Nacionalni program oporavka također planirali sredstva i mi ćemo do kraja ove godine iz nove omotnice raspisati javni poziv, ukupne vrijednosti negdje oko 120 milijuna eura“, rekao je i dodao kako je identificirano dosta projekata od strane lučkih uprava, čime se veliki investicijski ciklus ulaganja u projekte lučke infrastrukture nastavlja. „Mislim da je to dobro, da je to veliki iskorak iz razloga što takvi projekti nisu samo u funkciji zaštite akvatorija, sigurnosti, boljeg otočnog povezivanja, nego su lice i naličje svakog obalnog mjesta, bilo da se to radilo na otoku ili u priobalju“, istaknuo je Butković zahvalivši lučkim upravama.
 
 U navedenom programu u Zadarskoj županiji, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, sudjelovali su i Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, župan Zadarske županije Božidar Longin, zadarski gradonačelnik  Branko Dukić i dr.

Najave