Vlada RH: Usvojeni prijedlozi odluka o davanju suglasnosti Jadroplov d.d. Split za kreditno zaduženje kod HBOR-a te o davanju državnog jamstva u korist HBOR-a za kreditno zaduženje društva Jadroplov d.d. Split

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Jadroplov d.d. Split za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak sukladno realizaciji Plana restrukturiranja društva Jadroplov d.d. Split za razdoblje 2015.-2019. godine, kao i prijedlog Odluke o davanju državnog jamstva u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak za kreditno zaduženje društva Jadroplov d.d. Split, sukladno realizaciji Plana restrukturiranja društva Jadroplov d.d. Split za razdoblje 2015.-2019. godine.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaprimilo je dokumentirani Zahtjev brodarskog društva Jadroplov d.d. Split od 24. prosinca 2019. godine sa svrhom donošenja Prijedloga odluke o davanju suglasnosti društvu Jadroplov d.d. Split za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu od 55.000.000 kuna u cilju provedbe restrukturiranja društva po Planu restrukturiranja za razdoblje 2015.-2019. godine i Prijedloga odluke o davanju državnog jamstva u korist  Hrvatske banke za obnovu i razvitak za kreditno zaduženje društva Jadroplov d.d. Split sukladno Planu restrukturiranja društva Jadroplov d.d. Split za razdoblje 2015.-2019. godine.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), kao davatelj kredita, sukladno Indikativnoj ponudi za zatvaranje obveza prema financijskim institucijama i za financiranje tekuće likvidnosti Jadroplova d.d. Split, odobrava dugoročni investicijski kredit Jadroplovu d.d. Split u iznosu od 55.000.000,00 HRK na rok od 10 godina, s kamatnom stopom u visini od 4% p.p. godišnje i naknadom za obradu zahtjeva u iznosu od 0,5% jednokratno.

Kreditno zaduženje društva Jadroplov d.d. Split kod HBOR-a uvjetovano je davanjem financijskog državnog jamstva Republike Hrvatske u iznosu od 44.000.000,00 kuna uvećano za pripadajuće kamate, troškove i naknade kredita, a koji iznos jamstva kao instrument osiguranja plaćanja kredita predstavlja 80% ukupnog kredita.

Osiguranje kreditnog aranžmana sa Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak u iznosu od 55.000.000 kuna omogućite će Društvu značajno refinanciranje financijskih kreditnih obveza, a samim time i financijsku stabilizaciju omogućujući redovno otplaćivanje postojećim kreditnim vjerovnicima, dobavljačima, kao i podmirenje plaća pomoraca.

Pisane vijesti