Ministar Butković nastavlja službeni posjet NR Kini

Slika /arhiva/nsl MIN-NRK 22-1_19.jpg
Hrvatska delegacija, predvođena ministrom Olegom Butkovićem, u službenom je posjetu NR Kini, gdje je tijekom ponedjeljka i utorka održala sastanke s Nacionalnim odborom za razvoj i provođenje reformi, tvrtkom izvođačem radova na Pelješkom mostu, China Road and Bridge Corporation te sa predstavnicima CREC China Railway Group Limited, tvrtke koja ima višegodišnje iskustvo u izgradnji željezničkih pruga.

Na sastanku sa zamjenikom glavnog tajnika Nacionalnog odbora za razvoj i provođenje reformi Su Weijem, održanom u ponedjeljak, kineska je strana istaknula kako Hrvatsku vidi kao partnera s kojim ima sve više projekata, i zemlju koja ima jedinstven geopolitički položaj koji joj omogućuje suradnju u više različitih područja. To se, osim na suradnju u inicijativama „Jedan pojas, jedan put“ i Kina + 16, odnosi i na suradnju u hrvatskim lukama. Suradnja dviju zemalja još je više intenzivirana nakon što je kineska kompanija odabrana na natječaju za izgradnju Pelješkog mosta, a što predstavlja novo područje i eru suradnje Hrvatske i Kine, koje će omogućiti jačanje ekonomije u Hrvatskoj s kineskim investicijama i projektima, pojasnio je zamjenik glavnog tajnika Nacionalnog odbora za razvoj i provođenje reformi. Također je istaknuo kako oni pozitivno gledaju na zajedničku suradnju, temeljenu na tržišnim principima, kroz poštovanje važećih pravila, zakona i poslovnih procesa zemalja u kojima djeluju.

Ministar Oleg Butković istaknuo je kako suradnja na području infrastrukture ima veliki značaj za Hrvatsku. Pojasnio je da je hrvatski interes povezivanje Jadranske i Podunavske Hrvatske modernom željeznicom, a u čemu vidi i mogući interes kineskih investitora. Ovom prilikom istaknuo je kako u Hrvatsku dolazi sve više kineskih turista i, u tom kontekstu, spomenuo interes Hrvatske za direktnom zračnom poveznicom Pekinga i Zagreba.

Istoga dana, u poslijepodnevnim satima, održan je sastanak i s izvođačem radova na Pelješkom mostu, tvrtkom China Road and Bridge Corporation, gdje se hrvatska delegacija upoznala s projektima koje je ova tvrtka realizirala, ne samo u mostogradnji, već i u ostalim sektorima, npr. u željezničkom. Ministar Butković je izrazio zadovoljstvo dinamikom realizacije Pelješkog mosta, koji se intenzivno prati od potpisivanja Ugovora u Dubrovniku prošle godine. Razgovaralo se i o drugim važnim prometnim projektima poput izgradnje autoceste od Ploča do Dubrovnika, brzoj cesti od Dubrovnika do granice s Crnom Gorom, izgradnji željeznica i drugima.

O ulaganjima u željezničku infrastrukturu razgovaralo se i na danas održanom sastanku s predsjednikom tvrtke China Railway Group Limited, Zongyan ZHANGom. Naime, riječ je o tvrtki koja ima višegodišnje iskustvo u izgradnji željezničkih pruga, kako u Kini tako i u svijetu pa je ovo bila prilika za razmjenu iskustva i s predstavnicima HŽ Infrastrukture. Ta je kineska kompanija pokazala želju za sudjelovanjem i u realizaciji investicija u Hrvatskoj.


Najave