Između Vlada Hrvatske i Mađarske potpisan Sporazum o korištenju, održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na rijekama Muri i Dravi

Slika /arhiva/nsl MIN-HUN 2-10_18.jpg

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković u ime hrvatske Vlade potpisao je s mađarskim kolegom i ministrom inovacija i tehnologija, Lászlóm Palkovicsem, Sporazumom o korištenju, održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na zajedničkoj državnoj granici, odnosno, na rijekama Muri i Dravi.

Prema Sporazumu, Hrvatska će osigurati korištenje, održavanje i rekonstrukciju mostova preko rijeke Drave i to mosta između Terezinog Polja i Barča te mosta između Donjeg Miholjca i Saboča.

Mađarska će strana osigurati korištenje, održavanje i rekonstrukciju mostova preko rijeke Mure i to mosta s tri otvora na državnoj cesti između Goričana i Letenja te mosta s pet otvora na autocesti između Goričana i Letenja.

Rezultat je to višegodišnjih pregovora koji su se vodili između dviju Vlada, a na kojem su radile Cestovne stručne radne skupine u kojima su sudjelovali predstavnici nadležnih ministarstava. Kao preduvjet sklapanju ovog Sporazuma hrvatska je Vlada 1. lipnja 2017 godine donijela Zaključak o prihvaćanju izmijenjenog izvješća o vođenju pregovora te dala ovlast ministru mora, prometa i infrastrukture za potpis navedenog Sporazuma.

Potpisivanje Sporazuma i susret dvaju ministara bio je prilika i za razgovor o hrvatsko - mađarskim  prometnim odnosima, stanju infrastrukturnih projekata na prilazu hrvatsko-mađarskoj državnoj granici, o pitanju financiranja ulaganja u prometnu infrastrukturu od zajedničkog interesa, kao i o konkretnim projektima kao što su izgradnja Vc koridora i dogovor oko kontaktne točke, revitalizacija željezničke pruge na relaciji Osijek – Pečuh, a velik naglasak stavljen je i na izgradnju željezničke infrastrukture i logistike koja bi bila dobra poveznica između Budimpešte i luke Rijeka.

„Drago mi je da postoji ovako dobra i intenzivna suradnja u području prometa između naših dviju država. S Mađarskom dijelimo tri prometna pravca, pravac od Rijeke do Budimpešte, bivši Vc koridor te riječni koridor Rajna – Dunava, a projekti koje provodimo na ovim pravcima jačaju i našu gospodarsku suradnju.“. - rekao je prilikom sastanka ministar Oleg Butković i osvrnuo se na sve one projekte koje Hrvatska radi na tim pravcima, među ostalim, na željezničke projekte koji se rade od Zagreba prema granici s Mađarskom te projekte koji se provode u Luci Rijeka. Ministar Butković posebno se osvrnuo na Vc koridor i značaj završetak njegove izgradnje za Hrvatsku, a za koji je zaključeno kako s Mađarskom nema otvorenih pitanja.

Mađarski ministar László Palkovics istaknuo je kako su ulaganja u riječkoj luci i na spomenutom željezničkom pravcu od posebnog interesa za Mađarsku. Također je rekao kako je potrebno nastaviti suradnju i uskladiti aktivnosti koje Hrvatska provodi na području Slavonije, Baranje i Srijema, a Mađarska na području južnog dijela svoje države, odnosno, grada Pečuha i to kako bi se privukli investitori u ova područja koja imaju velik potencijal koji nije do kraja iskorišten.

U tom su kontekstu proizašli i zaključci sastanaka, a to je da će se nastaviti suradnja i uskladiti aktivnosti koje Hrvatska provodi na području Slavonije, Baranje i Srijema, a Mađarska na području južnog dijela svoje države, odnosno, grada Pečuha i to kako bi se privukli investitori u ova područja koja imaju velik potencijal, a koji nije do kraja iskorišten. Također je dogovoreno da će se pripremati međunarodni Sporazum o harmonizaciji prometnih sustava dviju država, kao i da će se formirati radna skupina koja će pratit aktivnosti na izgradnji željezničke infrastrukture od Luke Rijeka do granice s Mađarskom i logistike kako bi se osiguralo da roba koja se proizvodi u Mađarskoj dođe do riječke luke.

Uz ministra Olega Butkovića i njegove suradnike, na sastanku su sudjelovali i veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti, Mladen Andrlić te opunomoćeni ministar, Ivan Bušić.









 



Najave