102 milijuna kuna za sustav odvodnje i vodoopskrbe otoka u 2008.

Slika /arhiva/080422-o0.jpg

U protekle četiri godine u razvoj otočne infrastrukture i gospodarstva Vlada je uložila 5,3 milijarde kuna,  od čega  za sustav  odvodnje i vodoopskrbe 390 milijuna kuna.

To je jasan pokazatelj brige, razvoja i zaštite otoka i otočne infrastrukture, s čime i dalje nastavljamo, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta na današnjem potpisivanju Sporazuma o sufinanciranju programa vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na jadranskim otocima za 2008. godinu. 

Tijekom tog razdoblja su izgrađene 54 luke u cilju boljeg povezivanja otoka i kopna i otoka međusobno, rekao je Kalmeta te dodao kako hrvatske otoke godišnje posjeti oko 2,5 milijuna turista što je veliko opterećenje za cjelokupni komunalni sustav, a tako i na vodoopskrbu i odvodnju. Najavio je pritom i skoro potpisivanje sporazuma o izgradnji i rekonstrukciji 25 novih pristaništa.

U programu za 2008. godinu Ministarstvo sudjeluje sa 67,3 milijuna kuna potpore, dok će Hrvatske vode program financirati sa 16,5 milijuna kuna. Jedinice lokalne samouprave i komunalna poduzeća za program će izdvojiti 18,2 milijuna kuna.

Od ukupno 102 milijuna kuna, kolika je vrijednost Sporazuma za 2008. godinu, 55,6 milijuna bit će utrošeno na rekonstrukciju, izgradnju i dovršetak sustava vodoopskrbe, dok će se preostali iznos od 46,4 milijuna uložiti u 14 sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda  na otocima i poluotoku Pelješcu.

Ovaj je sporazum nastavak dobre četverogodišnje suradnje na pripremi i realizaciji sustava odvodnje i pročišćavanja voda na hrvatskim otocima, što je ujedno dobar preduvjet za razvoj turizma i otočnog gospodarstva, kazao je Jadranko Husarić, generalni direktor Hrvatskih voda.

Istovremeno, ministar Kalmeta potpisao je ugovore s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i investitorima otočnih komunalnih poduzeća namijenjenih za razvoj vodoopskrbe ukupne vrijednosti 6,9 milijuna kuna. Ta će se sredstva uložiti u izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe na Lastovu, Velom Drveniku i u Kolanu.

Najavljeno je da bi svi projekti koji su potaknuti bespovratnim sredstvima u odvodnji trebali biti dovršeni do kraja 2009. godine.

Na potpisivanju sporazuma i ugovora bili su i državni tajnici Branko Bačić i Zdravko Livaković, pomoćnik ministra za otoke Josip Borić, i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Siniša Širac.Pisane vijesti