U tijeku potraga za pet članova posade talijanskog tegljača "Franco P" / 20.05.2022. - DOPUNA INFORMACIJA

  • Slika /slike/foto 5_22/foto SAR-LKDU 19-5_22/nsl SAR-LKDU 19-5_22.jpg
  • Slika
U tijeku je koordinirana akcija traganja i spašavanja za pet članova posade tegljača "Franco P", nestalih uslijed havarije koja se u noćnim satima, u srijedu, dogodila na crti razgraničenja područja nadležnosti traganja i spašavanja Hrvatske i Italije.
 
U akciji traganja i spašavanja, koju predvode Središnjica za traganje i spašavanje na moru - MRCC Rijeka i MRCC Roma, jedna je osoba spašena, a za preostalih pet članova posade tegljača, koji plovi pod talijanskom zastavom, još se traga.
 
MRCC Rijeka informaciju o potonuću tegljača zaprimio je u srijedu oko 21.00 sati, od kad traje zajednička akcija traganja i spašavanja u koju je uključena talijanska obalna straža (helikopterom i gliserom), Lučka kapetanija Dubrovnik s brodom "Danče", Jadroplov s brodom  "Split" te pet brodova koji su se nalazili u blizini - jahta "Anna", teretni brod "Comanche", tegljač "Paul" te tankeri "Astrea" i  "Crown 2".
 
S obzirom da je akcija traganja još u tijeku, obavijestit ćemo vas o daljnjim aktivnostima i rezultatima spasilačko-potražne akcije.

DOPUNA INFORMACIJA

Pronađena tijela tri člana posade talijanskog tegljača "Franco P", nastavlja se akcija traganja za preostalo dvoje članova posade
 
Prema izvješću koje je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaprimilo od Središnjice za traganje i spašavanje na moru - MRCC Rijeka, pronađena su tijela tri člana posade talijanskog tegljača "Franco P", a nastavlja se koordinirana akcija traganja MRCC Rijeka i Roma za preostalo dvoje članova posade.
 
Podsjetimo, u srijedu oko 21.00 sat, MRCC Rijeka zaprimila je informaciju o potonuću tegljača "Franco P" na crti razgraničenja područja nadležnosti traganja i spašavanja Hrvatske i Italije, nakon čega je pokrenuta zajednička akcija traganja i spašavanja koju predvode MRCC Rijeka i MRCC Roma.
 
Na tegljaču "Franco P", koji plovi pod talijanskom zastavom, nalazilo se šest članova posada. Jedan član posade (zapovjednik broda) je spašen, a za njih pet se tragalo te su, kao što je navedeno, tijela tri člana posade pronađena i nastavlja se akcija traganja za preostalo dvoje članova posade.
 
"Franco P" u teglju je imao pomoćni objekt "AD3", na kojem se nalazilo 12 osoba, koje nisu bile ugrožene, a akciju zbrinjavanja teglenice preuzeo je MRSC Bari i trenutno se nalazi u vodama pod jurisdikcijom MRCC Rome.
 
U akciju traganja i spašavanja bili su uključene hrvatska i talijanska obalna straža, Lučka kapetanija Dubrovnik, brod Jadroplova "Split" te pet brodova koji su se nalazili u blizini - jahta "Anna", teretni brod "Comanche", tegljač "Paul" te tankeri "Astrea" i  "Crown 2".
 
Potraga se nastavlja zrakoplovom i brodom Obalne straže Talijanske Republike i brodom "Danče" Lučke kapetanije Dubrovnik. Brod "Omiš" Obalne straže Republike Hrvatske na putu je prema području pretrage.

20.05.2022.
Nastavlja se potraga za preostalo dvoje članova posade talijanskog tegljača
 
Akcija traganja i spašavanja, koju zajednički predvode Središnjica za traganje i spašavanje MRCC Rijeka i MRCC Roma, za preostalo dvoje članova posade talijanskog tegljača "Franco P", koji je potonuo u srijedu navečer, nastavlja se i dalje.
 
Na talijanskom tegljaču "Franco P" nalazilo se šest članova posada. Jedna osoba, zapovjednik broda, spašena je u srijedu navečer, a u četvrtak su pronađena tijela tri člana posade od ukupno njih pet, za koliko ih se tragalo.
 
U potragu za preostalo dvoje članova posade uključena su četiri broda trgovačke mornarice i plovila talijanske Obalne straže, od četvrtka navečer u potragu je uključen brod "Omiš" Obalne straže Republike Hrvatske, a područje pretrage jutros je ponovno preletao i zrakoplov "Pilatus" Oružanih snaga Republike Hrvatske, a potom i talijanski zrakoplov.
 
Podsjetimo, potonuće tegljača "Franco P" na kojem se nalazilo ukupno šest članova posade dogodilo se u srijedu, 18. svibnja 2022., nešto prije 21.00 sati na crti razgraničenja područja nadležnosti traganja i spašavanja Hrvatske i Italije, nakon čega je pokrenuta zajednička akcija traganja i spašavanja.
 
Dvanaest osoba koje su se nalazile na pomoćnom objektu "AD3", koji je "Franco P" imao u teglju, nisu bile ugrožene, a zbrinjavanje je preuzeo MRSC Bari.
 
Budući je brod "Franco P" plovio pod talijanskom zastavom, istragu o uzrocima ove nesreće provodit će njihove nadležne službe.

Pisane vijesti