Provedeni pojačani inspekcijski nadzori cestovnog prijevoza na graničnim prijelazima, u autotaksi prijevozu te autobusima za povremeni prijevoz učenika

Inspekcija cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 12. do 19. rujna 2022. godine provodila je pojačane inspekcijske nadzore prijevoza putnika i tereta na više graničnih prijelaza, kao i nadzore nad autotaksi prijevozom te nad autobusima kojima su se obavljali povremeni prijevozi učenika osnovnih i srednjih škola.
 
Pojačani inspekcijski nadzori prijevoza putnika i tereta provedeni su na graničnim prijelazima Bajakovo, Tovarnik,  Županja, Slavonski Šamac, Stara Gradiška, Batina, Terezino Polje, Goričan, Kaštel/Plovanija, Karasovići, Zaton Doli i Nova Sela, dok je pojačan nadzor autotaksi prijevoza proveden na području Zagreba i Splita. Nadzor autobusa kojima su se obavljali povremeni prijevozi učenika osnovnih i srednjih škola provedeni su u Zagrebu, Sesvetama, Velikom Trgovišću, Orahovici, Crikvenici, Rijeci, Poreču, Sinju i Kaštelima.
 
Naglasak kontrole bio je na pridržavanju propisanih odmora i vremena vožnje vozača autobusa i teretnih vozila sukladno odredbama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu te Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, kao i na kontroli tehničke ispravnosti vozila sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tijekom inspekcijskih nadzora utvrđeno je ukupno 167 prekršaja.
 
Osim nadzora prijevoza putnika i tereta, Inspekcija je provela i nadzore cestovne infrastrukture te horizontalne i vertikalne signalizacije u zonama osnovnih i srednjih škola, točnije kod 91 škole, te je utvrđeno 19 nepravilnosti.
 
Nadzori Inspekcije cestovnog prometa provode se kontinuirano na području cijele Hrvatske, a pojačanim akcijama nadzora želi se dodatno upozoriti vozače i prijevoznike na poštivanje propisa i sigurnosnih uvjeta te preventivno djelovati s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika prometa.

Vijesti iz medija