Sinoć od 18-22 sata jahta jarbolom udarila u most i zatvorila prolaz Mali Ždrelac

Slika /arhiva/kart-zdrelac.jpg

Sinoć oko 18.00 sati jahta na jedra „Camelia“, tijekom plovidbe u prolazu Mali Ždrelac u pravcu Zadra, udarila je jarbolom o luk mosta, pri čemu je došlo do loma jarbola koji je pao na jahtu i tom prilikom teško ozljedio skippera Petera Bruckkbergera (45), austrijskog državljanina, a jahta se nasukala zatvorivši morski prolaz do 22 sata.

Riječ je o jahti luke upisa Zadar, dužine 15,24 m, širine 4,9 m, izgrađenoj 2007. godine u Francuskoj, u vlasništvu Erste & Steienmarkische-S-Leasing Zagreb u najmu Ankora d.o.o. Marina Dalmacija.

Ozljeđeni nautičar hitno je prevezen u Marinu Dalmacija Sukošan brodicom Lučke kapetanije Zadar, gdje ga je čekalo vozilo hitne pomoći te je zbrinut u Općoj bolnici Zadar.

Zbog velike frekvencije plovidbe tjesnacom Mali Ždrelac bilo je potrebno zabraniti plovidbu te je odaslana poruka putem Split radija. Zbog sigurnosti plovidbe i plovila koja nemaju radio postaju ili je ne koriste, upućena je brodica LK Zadar 1 ZD i plovilo MUP-a Zadarske županije da svaki na svojoj strani tjesnaca spriječe plovidbu do odsukanja jahte.
 
Posada brodice LK Zadar i uz pomoć mjestana otoka Pašmana koji su se zatekli na mjestu nesreće, uspješno je odsukala jahtu koja je potom sigurno usidrena u uvali Gospe od Sniga u Kukljici.
 
Uzrok nesreće je ljudski faktor, nepažnja i nepoštivanje naputaka i uvjeta plovidbe kroz tjesnac Mali Ždrelac s obzirom na visninu jarbola i raspoloživu visinu mosta.Pisane vijesti