Izvješće Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta za 12. tjedan 2024. godine

Slika /slike/foto ICPC/1 ICPC t-12 25-3_24.jpg
Sukladno tjednom planu rada, u razdoblju od 18. do 24. ožujka 2024. godine, inspektori cestovnog prometa u obavljanju inspekcijskih nadzora putničkog i teretnog prijevoza, temeljem Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, Zakona o prijevozu opasnih tvari i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izvršili su nadzore nad vozilima domaćih i stranih prijevoznika na cestovnim prometnicama Republike Hrvatske, uključujući granične prijelaze te nadzore u prostorima prijevozničkih poduzeća.

Inspekcijskim pregledima, prilikom kojih je sačinjeno ukupno 343 zapisnika, utvrđeno je 242 prekršaja te izdano 27 obveznih prekršajnih naloga, 16 prekršajnih naloga, 1 optužnih prijedloga, 1 opomena, 2 rješenja o privremenom isključenju vozila iz prometa. Ukupno je izrečeno 121.350,00 eura  kazni, od kojih je naplaćeno ukupno 62.923,91 eura.

Istaknut rezultat postignut je u nadzoru izvanrednog prijevoza te kontroli radnih vremena, obveznih odmora mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Inspektori cesta, temeljem Zakona o cestama, u 17 inspekcijskih pregleda utvrdili su 17 nepravilnosti, za koje je izdano ukupno 5 rješenja o otklonu nedostataka.