Izvješće Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta za 29. tjedan 2024. godine

Slika /slike/foto ICPC/1 ICPC T29 23-7_24.jpg
Sukladno tjednom planu rada, u razdoblju od 15. srpnja do 21. srpnja 2024. godine, inspektori cestovnog prometa u obavljanju inspekcijskih nadzora putničkog i teretnog prijevoza, temeljem Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, Zakona o prijevozu opasnih tvari i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izvršili su nadzore nad vozilima domaćih i stranih prijevoznika na cestovnim prometnicama Republike Hrvatske, uključujući granične prijelaze te nadzore u prostorima prijevozničkih poduzeća.

Inspekcijskim pregledima, prilikom kojih je sačinjeno ukupno 162 zapisnika, utvrđeno je 75 prekršaja te izdano 45 obavezna prekršajna naloga, 16 prekršajnih naloga te 2 opomene. Ukupno je izrečeno 88.815,00 eura kazni, od kojih je naplaćeno ukupno 36.446,98 eura.

Najveći broj prekršaja odnosio se na nepoštivanje odredbi Zakona o radnom vremenu, obveznih odmora mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prijevozu gdje je ustanovljeno 14 prekršaja. Također utvrđeno je 9 prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu te 12 prekršaja Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Inspektori cesta, temeljem Zakona o cestama, u 11 inspekcijskih pregleda utvrdili su 6 nepravilnosti.