Izvješće Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta za 28. tjedan 2024. godine

Slika /slike/foto ICPC/1 ICPC T28 14-7_24.jpg
Sukladno tjednom planu rada, u razdoblju od 08. srpnja do 14. srpnja 2024. godine, inspektori cestovnog prometa u obavljanju inspekcijskih nadzora putničkog i teretnog prijevoza, temeljem Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, Zakona o prijevozu opasnih tvari i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izvršili su nadzore nad vozilima domaćih i stranih prijevoznika na cestovnim prometnicama Republike Hrvatske, uključujući granične prijelaze te nadzore u prostorima prijevozničkih poduzeća.

Inspekcijskim pregledima, prilikom kojih je sačinjeno ukupno 282 zapisnika, utvrđeno je 319 prekršaja te izdano 86 obvezna prekršajna naloga, 25 prekršajnih naloga, 4 opomene, 1 rješenje o otklonu nedostataka, 1 rješenje o privremenoj zabrani. Ukupno je izrečeno 175.028,08 eura kazni, od kojih je naplaćeno ukupno 100.804,97 eura.

Bitno je naglasiti da su tijekom proteklog vikenda provedeni pojačani inspekcijski nadzori prijevoza putnika i tereta na graničnom prijelazu Bajakovo. Tom prilikom su pregledana 69 vozila, među kojima je utvrđeno 87 prekršaja te izdano 58 prekršajnih mjera ukupnog iznosa 100.920,00 eura, od kojih je naplaćeno 66.300,00 eura. Istaknut rezultat postignut je u nadzoru izvanrednog prijevoza te kontroli radnih vremena, obveznih odmora mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Valja istaknuti kako je tijekom proteklog tjedan provedena pojačana akcija nadzora autotaxi prijevoza na području Grada Zagreba, Splitsko dalmatinske županije, Zadarske županije, Primorsko goranske županije i Istarske županije. Tom prilikom od strane ove inspekcije izvršeno je 71 pregled autotaksi prijevoznika a utvrđeno 43 prekršaja.

Inspektori cesta, temeljem Zakona o cestama, u 10 inspekcijskih pregleda utvrdili su 15 nepravilnosti.