Predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sudjelovali na proslavi 20. godišnjice Euro Controle Route

Predstavnici Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sudjelovali su na proslavi 20. godišnjice postojanja Euro Contrôle Route (ECR), međunarodne organizacije kojoj je prioritet poboljšanje sigurnosti i objedinjavanje kontrolnih praksi u cestovnom prometu.

Proslava 20. godišnjice ECR-a održala se 22. listopada u Poljskoj, zemlji koja od 1. srpnja 2019. godine, putem Generalnog inspektorata cestovnog prometa predsjeda Euro Contrôle Route-om.

Povijest Euro Control Route-a započinje 5. listopada 1999. godine kada su ministri prometa Belgije, Nizozemske, Luksemburga i Francuske potpisali administrativni aranžman o suradnji između službi kontrole cestovnog prometa i uspostavljanju institucije koja provodi ovu suradnju, nazvanu Euro Contrôle Route.

Uspostavljanje ECR-a odredila je, ne samo potreba za poboljšanjem sigurnosti u cestovnom prometu, već i za usklađivanjem postupaka u prometnom pravu, kao i za razvijanje zajedničkih praksi europskih inspekcijskih službi koje će osigurati odgovarajuće socijalne uvjete za vozače te se brinuti za kvalitetu njihovog rada.

U okviru ECR-a djeluju tri radne skupine: ECR-Training, koji organizira obuke, ECR-Harmonie za razvoj i provedbu kontrola između država članica i ostalih zainteresiranih strana te ECR-TWG (Tacho Web Group) koju sačinjavaju predstavnici ECR-a i TISPOL-a (Europska mreža prometne policije).

Urszula Nowinowska, direktorica kabineta glavnog inspektora cestovnog prometa i vršiteljica dužnosti predsjednice ECR-a, istaknula je kako je ECR  izvor velike količine znanja i iskustava koje bi trebalo koristiti i razvijati te da su, zahvaljujući aktivnoj ulozi svih članica, pionirska organizacija u Europi koja značajno poboljšava sigurnost u cestovnom prometu i prometu općenito.

Alvin Gajadhur, glavni inspektor cestovnog prometa, istaknuo je kako je Generalni inspektorat cestovnog prometa član ECR-a već više od 15 godina te da, razmjenom iskustva i znanja, aktivno sudjeluju u  obuci i podučavanju kolega inspektora iz zemalja Europske unije.

Euro Control Route ima sjedište u Bruxellesu i sastoji se od 14 zemalja (Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Francuska, Njemačka, Irska, Velika Britanija, Poljska, Austrija, Rumunjska, Bugarska, Mađarska, Hrvatska i Španjolska), dok Češka i Slovenija imaju status promatrača nad organizacijom.

Vijesti iz medija