U Zračnoj luci Dubrovnik održana antiteroristička vježba 'AVSEC 2019'

Vježba je održana jučer u području Zračne luke Dubrovnik, gdje su u simuliranoj situaciji izravne terorističke prijetnje demonstrirali djelovanje pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, službenici i djelatnici Policijske uprave Dubrovačko - neretvanske, Zračne luke Dubrovnik te Hitne medicinske pomoći, u suradnji sa pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe Dubrovnik i aerodromske vatrogasne postrojbe.

U pokaznoj vježbi simulirano je prisilno slijetanje zrakoplova Croatia Airlinesa na liniji za Atenu  zbog otmice zrakoplova, koju su počinile dvije strane osobe uz prijetnje eksplozivom.

Organizatori vježbe su Zračna luka Dubrovnik i Croatia Airlines, a u vježbi su sudjelovali Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Postrojba specijalne policije ATJ Lučko i Postaja aerodromske policije Čilipi.

Zamjenik direktora Prometnog sektora Zračne luke Dubrovnik, Josip Paljetak rekao je kako su pripreme za obuhvatnu vježbu trajale mjesecima, kako bi se isprobali scenariji koji se rjeđe mogu isprobati: „Vježba je bila vrlo uspješna, a koordinacija same vježbe je bila složena. Statisti koji su bili putnici nisu znali tko su teroristi među njima. Naučili smo dosta toga nakon dva sata vježbe. Ovisno o procjeni situacije, u ovakvim složenim scenarijima Zračna luka bi bila zatvorena.“. - izjavio je Paljetak.

Simulacija je uključila i eskalaciju situacije u smislu stradanja talaca, nakon čega je uslijedila reakcija antiterorističke jedinice, uz evakuaciju 74 putnika i pet članova posade iz otetog zrakoplova te pronalazak i rastavljanje eksplozivne naprave.
Načelnik Policijske uprave Dubrovačko - neretvanske, Ivan Pavličević izjavio je tom prilikom kako je vježba uspješno izvedena, u skladu sa svim sigurnosnim protokolima: „Vježba je poslužila kao provjera spremnosti ATJ Lučko i PU dubrovačko-neretvanske u kriznim i iznenadnim situacijama, ali i koordinacije svih bitnih žurnih službi. Ovo je samo jedna u nizu provjera sposobnosti pred predstojeće presjedanje Vijećem EU. Zbog velikog broja sudionika i angažmana zrakoplova ovakve se vježbe izuzetno rijetko održavaju, a želimo ostvariti uvjete što bliže stvarnoj situaciji, za koju se nadam da se nikad neće dogoditi.“. - objasnio je Pavličević.



Najave