Nema ozlijeđenih niti onečišćenja mora u požaru havarirane i potonule brodice u kornatskom arhipelagu

  • Slika /slike/foto 5_24/foto SAR LKSIB NP-Kornati 29-5_24/nsl SAR LKSIB NP-Kornati 29-5_24.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Posada je bez ozljeda napustila brodicu pomoćnim plovilom, nakon neuspješnog pokušaja gašenja požara.

Posada, ujedno djelatnici Nacionalnog parka (NP) Kornati obavijest o pomorskoj nesreći u Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) dojavili su danas, 29. svibnja u 09.22 sati.

O događaju je odmah obaviještena Lučka kapetanija Šibenik i nadležna Ispostava lučke kapetanije (ILK) Murter, čiji službenici su nedugo potom pristigli na poziciju nesreće, kamo su prethodno doplovila dva broda, putnička jahta te remorker, čije posade su brodskim crpkama pokušavali ugasiti požar.

S obzirom na brzinu širenja požara brodica je u 10.38 sati potonula, nedaleko mjesta havarije.

Prije izbijanja požara na brodici u vlasništvu NP Kornati boravilo je šest osoba, svi državljani Republike Hrvatske. Dio posade prekrcan je na spasilačku brodicu iz sastava ILK Murter, a preostale spašene preuzeli su djelatnici NP Kornati te su svi prevezeni u Murter.

Temeljem izuzetih izjava u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, požar je iz trenutno nepoznatog razloga izbio u 09.10 sati, a nakon što posada nije uspjela požar staviti pod nadzor svi su napustili havariranu brodicu pomoćnim plovilom, o čemu su obavijestili nadležne službe te na sigurnoj udaljenosti pričekali pomoć.

Potonula brodica na trenutnoj poziciji ne predstavlja opasnost za odvijanje pomorskog prometa, a na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora. Po okončanju očevidnih radnji Lučka kapetanija Šibenik izdat će Nacionalnom parku Kornati naloge o postupanju s potonulom podrtinom.

Pisane vijesti