Nema ozlijeđenih u nasukavanju broda i brodice za prijevoze putnika kod Brijuna, u hvarsko - viškom arhipelagu u tijeku traganje za čovjekom u moru

Slika /slike/nsl LK-grb.JPG
Sinoć su se dogodile dvije pomorske nesreće plovila za prijevoz putnika na različitim lokacijama u brijunskom arhipelagu. Osim materijalne štete nema stradalih niti ozlijeđenih, kao niti onečišćenja mora i morskog okoliša. Od ranog poslijepodneva u splitskom akvatoriju traje akcija traganja za nestalim članom posade ribarice.

LK PULA
Evakuacija 44 putnika sa nasukanoga putničkog broda u brijunskom otočju

Dojavu o prvoj pomorskoj nesreći u Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u Rijeci (MRCC Rijeka) uputio je djelatnik Nacionalnog parka (NP) Brijuni sinoć, 29. svibnja u 21.05 sati, kada je obavijestio o nasukavanju putničkog broda za prijevoz putnika u otočju Brijuni, o čemu je nastavno obaviještena Lučka kapetanija Pula čiji službenici su isplovili u spasilačku akciju prema mjestu nesreće, kao i službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Pula, koji su također obaviješteni o izvanrednom događaju.

Iz pulske Kapetanije uspostavljena je izravna komunikacija sa vlasnikom i posadom putničkog broda, koji su izvijestili da među 44 putnika i dva člana posade nema ozlijeđenih, a nasukanje se dogodilo u području pličine, između otočića Galija i Krasnica (Vanga), oko 21.00 sati.

U dogovoru s vlasnikom putničkog broda iz LK Pula odobrena je i koordinirana evakuacija svih putnika brodicama rendžerske službe NP Brijuni na obližnji brod, što je dovršeno u 22.25 sati, nakon čega su prevezeni u Pulu, čime je spasilačka akcija uspješno okončana.

Službenici Lučke kapetanije Pula na poziciji nesreće izvršili su preliminirani očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, koji je nastavljen tijekom današnjeg dana.

Nasukana brodica za prijevoz putnika u brijunskom otočju
Istovremeno dok je trajala prethodno pokrenuta koordinirana spasilačka akcija i evakuacija putnika sa putničkog  broda, u 21.55 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava o drugoj pomorskoj nesreći, koja se također dogodila u brijunskom arhipelagu, gdje se nasukala putnička brodica „LANA“ sa 14 putnika, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Pula i Postaja pomorske i aerodromske policije Pula.

Do dolaska službenika pulske Kapetanije i djelatnika rendžerske službe NP Brijuni na poziciju ove pomorske nesreće, svi putnici su evakuirani na drugo plovilo te prevezeni na sigurno. Prema izjavi članova posade, koji su ostali na nasukanoj brodici i organizirali evakuaciju njihovih putnika, u nesreći nitko nije ozlijeđen.

Temeljem podataka u okviru preliminarnog očevida na poziciji nesreće, službenici LK Pula ustanovili su da je brodica nasukana između točića Jerolim i Kotež (Kozada), a osim materijalne štete na brodici, na poziciji nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Lučka kapetanija Pula provodi očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće.

LK SPLIT
Koordinirana akcija traganja i spašavanja za nestalim članom posade ribarice pokrenuta je danas, 30 svibnja u 14.15 sati, kada je u Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u Rijeci (MRCC Rijeka), zaprimljena dojava o čovjeku u moru.

U akciju traganja uključeni su službenici dviju ispostava lučke kapetanije, u Hvar i Milni, dok su u kopneno traganje angažirani pripadnici vatrogasne postrojbe, čiji pripadnici pretražuju otočno - obalni pojas dijela arhipelaga, sukladno planu traganja. U traganje za nestalim državljaninom Republike Hrvatske uključeno je i jedno plovilo iz sastava PPAP Split.

Prema svim sudionicima u pomorskom prometu, u području traganja odašilje se 'PAN - PAN' poruka 'čovjek u moru', posredstvom Obalne radio postaje ORP Split-radio.

Pisane vijesti