Mlađa ženska osoba smrtno stradala od udara glisera kod Malinske / DOPUNA INFORMACIJE - U tijeku međuresorski očevid o uzrocima pomorske nesreće

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o dvije teške pomorske nesreće, koje su se dogodile danas popodne u relativno kratkom vremenskom razdoblju, od kojih je jedna, u Riječkom akvatoriju, nažalost završila tragičnom pogibijom mlađe ženske osobe, uslijed udara glisera.

LK RIJEKA
U tijeku je međuresorska istraga i očevid o uzrocima teške pomorske nesreće u nadležnosti Lučke kapetanija Rijeka, Lučke ispostave Malinska i Pomorske policije Rijeka.

Tragično stradavanje mlađe ženske osobe, V.H. (rođena 1991. godine), državljankuđa Republike Austrije,  dogodilo se danas, 24. srpnja nešto u 16.00h na poziciji 300 metara od obale, ispred mjesnoga hotela u Malinskoj, gdje je motorna brodica tijekom plovidbe udarila kupačicu, koja je nedugo potom preminula.

Službenici MRCC Rijeka o ovom nesretnom događaju obaviješteni su posredstvom Lučke kapetanije Rijeka, čiji službenici su informaciju o teškoj pomorskoj nesreći zaprimili od djelatnika Hitne medicinske pomoći Rijeka, u trenutku dok su teško ozlijeđenu prevozili u KBC Sušak, po pozivu Pomorske policije Rijeka, čiji službenici su prvi obaviješteni o  ovoj nesreći.

Nažalost, već u 17.15h iz Policijske uprave Primorsko – goranske je u MRCC Rijeka dojavljeno da je ozlijeđena kupačica preminula.

Temeljem dostupnih informacija iz nadležnosti LK Rijeka, počinitelj ove teške pomorske nesreće je voditelj motorne sportsko – rekreativne brodice, državljanin Republike Hrvatske, koji je tijekom plovidbe kroz kupališni pojas udario u kupačicu, pri čemu joj je nanio po život opasne ozljede, od kojih je nedugo potom preminula. Testiranjem na prisutnost alkohola u krvi utvrđeno je da počinitelj nije bio pod utjecajem alkohola. O događaju je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo, a uzimanje izjave od počinitelja, u okviru očevida o uzrocima ove teške pomorske nesreće od strane LK Rijeka i mjesno nadležne LI Malinska, kao i saslušanje počinitelja ove pomorske nesreće u okviru istrage, koju provodi Pomorska policija Rijeka nastavit će se sutra, 25. srpnja s obzirom da počinitelj trenutno nije u dostatnom psiho – fizičkom stanju komunicirati izjavu, jednako kao i članovi Obitelji poginule djevojke.

DOPUNA INFORMACIJE – U tijeku međuresorski očevid o uzrocima pomorske nesreće
ZAGREB, 29.07.2019.
U cilju točnog informiranja javnosti, koja je s pravom senzibilizirana nesretnim događajem smrtnog stradavanja V.H. (rođena 1991. godine), državljanka Republike Austrije, ističemo da se provode aktivnosti u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti koje su prethodile, dovele i rezultirale ovom teškom pomorskom nesrećom, u moru kod Malinske. S tim u vezi ističemo da je gotovo odmah po dojavi o ovoj nesreći pokrenuta i dalje je u tijeku među-resorska suradnja inspekcijskih službi Uprave sigurnosti plovidbe, u resorskoj nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te istražnih tijela Ministarstva unutarnjih poslova, a cijelo vrijeme trajanja službenih postupanja informacije o ovom slučaju prikupljaju i službenici Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci.
 
Očevidne i istražne radnje provode se, uz sve ostale aspekte i s ciljem utvrđivanja točne pozicije na kojoj se dogodila ova pomorska nesreća. Naime, informacije prikupljene u početnoj fazi očevida odmah su službeno komunicirane prema javnosti, koja je obaviještena o počinitelju, žrtvi i poziciji nesreće. No, s obzirom da su u daljnjem tijeku očevidnog postupanja od strane očevidaca nesreće komunicirana različita viđenja pozicije pomorske nesreće, nadležne službe ovog Ministarstva i Ministarstva unutarnjih poslova, provode dodatne očevide i izvide u cilju utvrđivanja ove informacije, o čemu će zainteresirana javnost biti detaljno izvještena po okončanju očevidnih i istražnih postupanja.

LK SPLIT
U Hvarskom arhipelagu službenici Lučke kapetanije Split koordiniraju aktivnosti osiguravanja pozicije potonuća opožarene motorne jahte od mogućeg onečišćenja mora i morskog okoliša pogonskim gorivom, kamo su angažirani od strane MRCC Rijeka, čiji službenici su dojavu o ovoj pomorskoj nesreći zaprimili danas, 24. srpnja u 16.20h, posredstvom djelatnika tvrtke 'SeaHelp', koji je ujedno i spasio posadu havarirane jahte, prije širenja požara i potonuća.

U ovoj pomorskoj nesreći nema ozlijeđenih, i za sada nije uočeno znatnije onečišćenje mora, a ukoliko se dogodi istjecanje oko 900 litara pogonskog goriva iz brodskih spremnika, na djelovanje su spremni djelatnici specijalizirane tvrtke za spriječavanje i uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša, koji poziciju potonuća osiguravaju u suradnji sa pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva 'Sv. Florijan' iz Kaštela, koji su na poziciju doplovili vatrogasnim plovilom.

Iz MRCC Rijeka o događaju je, uz nadležnu Lučku kapetaniji Split, obaviještena Pomorska policija Split, a potonula jahta ne predstavlja opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu, budući da se nalazi na dubini od približno 50 metara.

Pisane vijesti