Izvješće Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta za 30. tjedan 2024. godine

Slika /slike/foto ICPC/1 ICPC T30 29-7_24.jpg
Sukladno tjednom planu rada, u razdoblju od 22. srpnja do 28. srpnja 2024. godine, inspektori cestovnog prometa u obavljanju inspekcijskih nadzora putničkog i teretnog prijevoza, temeljem Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, Zakona o prijevozu opasnih tvari i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izvršili su nadzore nad vozilima domaćih i stranih prijevoznika na cestovnim prometnicama Republike Hrvatske, uključujući granične prijelaze te nadzore u prostorima prijevozničkih poduzeća.

Izvršenim inspekcijskim pregledima sačinjeno je ukupno 203 zapisnika i utvrđeno 110 prekršaja te izdano 47 obavezna prekršajna naloga, odnosno, 14 prekršajnih naloga te 4 opomene. Ukupno je izrečeno 120.165,00 eura kazni, od kojih je naplaćeno 54.390,01 eura.

Najveći broj prekršaja odnosio se na nepoštivanje odredbi Zakona o radnom vremenu, obveznih odmora mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prijevozu, gdje je ustanovljen čak 71 prekršaj.

Pojačan inspekcijski nadzor po svim osnovama u razdoblju od 24. do 28. srpnja. 2024 godine izvršen je na području Dubrovačko - neretvanske županije na graničnom prijelazu (GP) Karasovići, gdje je Služba za mobilne inspekcijske nadzore sačinila 60 zapisnika i gdje je ustanovljeno 63 prekršaja, a naplaćeno 37,360.00 eura kazni. Naime, nastavljen je pojačan nadzor prijevoza putnika autobusima i taxi vozilima na području Zagrebačke županije, Grada Zagreba, Dubrovačko neretvanske županije, Splitsko - dalmatinske županije, Zadarske županije, Šibensko - kninske županije, Primorsko - goranske županije i Istarske županije, gdje je izvršeno 73 nadzora te je ustanovljeno 36 prekršaja.

Inspektori cesta temeljem Zakona o cestama, u 9 inspekcijskih pregleda utvrdili su 18 nepravilnosti.