Rezultati inspekcijskih nadzora Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta u 10. tjednu 2024. godine

  • Slika /slike/foto ICPC/foto ICPC T10/nsl ICPC 10T 10-3_24.jpg
  • Slika
Sukladno tjednom planu rada, u razdoblju od 4. do 10. ožujka 2024. godine inspektori cestovnog prometa u obavljanju inspekcijskih nadzora putničkog i teretnog prijevoza, temeljem Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, Zakona o prijevozu opasnih tvari i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izvršili su nadzore nad vozilima domaćih i stranih prijevoznika na cestovnim prometnicama Republike Hrvatske, uključujući granične prijelaze te nadzore u prostorima prijevozničkih poduzeća.

Inspekcijskim pregledima, prilikom kojih je sačinjeno ukupno 296 zapisnika, utvrđeno je 143 prekršaja te izdano 28 obveznih prekršajnih naloga, 20 prekršajnih naloga, 8 optužnih prijedloga, 8 opomena, 3 rješenja o privremenom isključenju vozila iz prometa. Ukupno je izrečeno 134.361,08 eura kazni, od kojih je naplaćeno ukupno 68.058,15 eura.

Istaknut rezultat postignut je u nadzoru izvanrednog prijevoza te kontroli radnih vremena, obveznih odmora mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Inspektori cesta, temeljem Zakona o cestama, u 24 inspekcijska pregleda utvrdili su 42 nepravilnosti, za koje je izdano ukupno12 rješenja o otklonu nedostataka.