Rezultati izvanrednih nadzora putničkog i teretnog prijevoza u 7. tjednu 2024. godine

  • Slika /slike/foto ICPC/foto ICPC T7/nsl ICPC 7T 18-2_24.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Tijekom 7. tjedna 2024. godine, odnosno od 12. do 18. veljače,  u djelokrugu Inspekcije cestovnog prometa obavljeni su redoviti i izvanredni nadzori putničkog i teretnog prijevoza na prometnicama, graničim prijelazima te u prostorima prijevozničkih tvrtki, u skladu s Tjednim planom rada.

Sastavljeno je ukupno 324 zapisnika, utvrđeno je 136 prekršaja te je izdano 26 obaveznih prekršajnih naloga, 19 prekršajnih naloga,  3 opomene kao i 2 rješenja o privremenom isključenju iz prometa. Ukupno je izrečeno 130.018,08 EUR i naplaćeno 57.105,19 eura.

Najveći broj prekršaja odnosio se na nepoštivanje odredbi Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, a također utvrđeni su prekršaji i iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu te Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Takđer valja istaknuti kako je 13. veljače provedena pojačana međuresorna kontrola prometa na autocesti A1 / PUO Draganić, u sklopu Schengenske evaluacije, u kojoj su uz policijske službenike, djelatnike Carinske uprave i Državnog inspektorata sudjelovali inspektori cestovnog prometa. Provedenom kontrolom utvrđeno je više prekršaja, a najviše iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Inspektori cesta, temeljem Zakona o cestama u okiru 40 provedenih inspekcijskih pregleda utvrdili su 44 nepravilnosti, za koje je izdano 5 rješenja o otklonu nedostataka.