Rezultati Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta u 8. tjednu 2024. godine

Slika /slike/foto 2_24/1 ICPC 8T 28-2_24.jpg
Sukladno tjednom Planu rada tijekom razdoblja od 19. do 25. veljače, inspektori cestovnog prometa u obavljanju inspekcijskih nadzora putničkog i teretnog prijevoza izvršili su nadzore nad vozilima domaćih i stranih prijevoznika na cestovnim prometnicama RH, uključujući granične prijelaze te nadzore u prostorima prijevozničkih poduzeća, temeljem Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, Zakona o prijevozu opasnih tvari i Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Provedenim inspekcijskim pregledima sačinjena su ukupno 343 zapisnika, utvrđeno je 153 prekršaja te je izdano 17 obaveznih prekršajnih naloga i 18 prekršajnih naloga, odnosno 2 optužna prijedloga, 2 opomene, 2 rješenja o privremenom isključenju vozila iz prometa, kao i jedno rješenje o otklonu nedostataka.

Ukupno je izrečeno 140.346,54 eura kazni, od kojih je naplaćeno 40.578,32 eura.

Posebno valja istaknuti kako su u razdoblju između 22. i 25. veljače izvršeni pojačani inspekcijski nadzori na području Dubrovačko - neretvanske  županije. U navedenim nadzorima s naglaskom na kontrolu radnih vremena i odmora mobilnih radnika, sudjelovali su viši inspektori Službe za mobilne inspekcijske nadzore te viši inspektori Službe inspekcije cestovnog prijevoza, Područnog odjela Split, koji su zajednički proveli ukupno 37 nadzora, od kojih 9 nad hrvatskim prijevoznicima, 8 nad prijevoznicima s područja Crne Gore, 7 nadzora nad prijevoznicima s područja Federacije Bosne i Hercegovine, 6 nadzora prijevoznika iz Albanije, 2 nad talijanskim prijevoznicima te po jedan nadzor nad prijevoznicima iz Ujedinjenog kraljevstva, Slovenije, Češke, Sjeverne Makedonije i Kosova, pri čemu je utvrđeno 34 prekršaja, od kojih 22 temeljem Zakona o radnom  vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za  bilježenje u cestovnom prijevozu te po 4 prekršaja temeljem Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o prijevozu opasnih tvari i Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Na osnovu utvrđenih prekršaja izdano je 10 obaveznih prekršajnih naloga, 7 prekršajnih naloga i 3 upozorenja, dok će naknadno  biti sankcionirano 4 prijevoznika.

Za navedene prekršaje ukupno je izrečeno kazni u iznosu od 37.040,00 eura, od kojih je naplaćeno 24.546,67 eura.

Inspektori cesta su temeljem Zakona o cestama također proveli i 20 inspekcijskih pregleda cesta, kojima su utvrdili 25 nepravilnosti, za koje su izdana 3 rješenja o otklanjanju nedostataka.