Rezultati inspekcijskih nadzora 6. tjedna 2024. godine

Slika /slike/foto 2_24/1 ICPC 6T 12-2_24.jpg
Sukladno tjednom planu rada, u razdoblju od 5. do 11. veljače 2024. godine inspektori cestovnog prometa izvršili su inspekcijske nadzore putničkog i teretnog prijevoza vozila domaćih i stranih prijevoznika, na cestovnim prometnicama RH, uključujući granične prijelaze i nadzore u prostorima prijevozničkih poduzeća, temeljem Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, Zakona o prijevozu opasnih tvari Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Inspekcijskim pregledima sačinjeno je ukupno 343 zapisnika, utvrđeno 153 prekršaja te izdano 17 obaveznih prekršajnih naloga, 18 prekršajnih naloga, 2 optužna prijedloga, 2 opomene, 2 rješenja o privremenom isključenju vozila iz prometa, kao i jedno rješenje o otklonu nedostataka.

Ukupno je izrečeno 140.346,54 eura kazni, od kojih je naplaćeno 40.578,32 eura.

Valja istaknuti kako je tijekom proteklog vikenda provedena pojačana akcija nadzora autotaksi prijevoza na području Grada Zagreba, u kojoj su uz inspektore cestovnog prometa sudjelovali i djelatnici Policijske uprave Zagrebačke i prometni redari Grada Zagreba. Tom prilikom od strane ove Inspekcije izvršenim pregledom autotaksi prijevoznika, utvrđeno je ukupno 7 prekršaja.

Inspektori cesta su temeljem Zakona o cestama, u 18 inspekcijskih pregleda utvrdili 30 nepravilnosti, za koje je izdano 5 rješenja o otklonu nedostataka i jedan prekršajni nalog.