Inspekcijski nadzori putničkog i teretnog prijevoza te ciljani pojačani nadzori autotaksi prijevoza na području Republike Hrvatske

  • Slika /slike/foto 12_23/5 ICPC 51-T 20-12_23.jpg
  • Slika
Sukladno tjednom planu rada, u razdoblju od 18. do 24. prosinca 2023. godine izvršeni su inspekcijski nadzori putničkog i teretnog prijevoza te ciljani pojačani nadzori autotaksi prijevoza na području Republike Hrvatske.

Također, dana 20. i 21. prosinca na graničnom prijelazu „Bajakovo“ (ulaz u RH i izlaz iz RH), održan je međunarodni inspekcijski nadzor u organizaciji Europskog nadzornog tijela za rad (ELA) kojem su, uz djelatnike Inspekcije cestovnoga prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, sudjelovali i službenici Ministarstva unutarnjih poslova te u svojstvu promatrača, kolege inspektori i policijski službenici iz Slovenije, Austrije i Njemačke kao i  predstavnici ELA-e.

Naglasak inspekcijskog nadzora bila je kontrola putničkog prijevoza (prijevozne dokumentacije, uvjeta za vozila i vozače, tehničke ispravnosti, radnih vremena i odmora vozača).

Inspektori cestovnog prometa u obavljanju inspekcijskih nadzora, temeljem Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i Zakona o sigurnosti prometa na cestama sačinili su ukupno 182 zapisnika, utvrđeno je 134 prekršaja te izdano 41 obavezni prekršajni nalog, 26 prekršajnih naloga, 3 opomene i jedno rješenje o privremenom isključenju vozila iz prometa.

Ukupno je izrečeno 139.886,16 eura kazni, od kojih je trenutno naplaćeno 90.699,84 eura.

Inspektori cesta, izvršili su redovite inspekcijske nadzore temeljem Zakona o cestama pri čemu su u 15 inspekcijskih pregleda utvrdili  25 nepravilnosti te je izdan jedan prekršajni nalog.