Provedena akcija nadzora cestovnog prijevoza na GP Bajakovo

  • Slika /slike/foto 12_23/foto ICPC 51-T 21-12_23/nsl ICPC 51-T 20-12_23.jpg
  • Slika
Na graničnom prijelazu Bajakovo 20. i 21. prosinca 2023. godine održan je pojačani nadzor putničkog i teretnog prijevoza, kao nastavak zajedničke suradnje s nadzornim tijelima (inspekcijske službe i policija) Slovenije, Austrije i Njemačke  u organizaciji Europskog nadzornog tijela za rad - ELA.

Osim inspekcije cestovnog prometa ovog Ministarstva i policijskih službenika PU Vukovarsko-srijemske i Mobilne jedinice, sudjelovali su i nadzorni organi iz Savezne Republike Njemačke, Republike Austrije i Republike Slovenije u svojstvu promatrača.

Svrha ovog zajedničkog međunarodnog inspekcijskog nadzora bila je pojačanom kontrolom prijevoza putnika pozitivno djelovati na sudionike u prometu, posebno na prijevoznike koji prometuju na relaciji Njemačka - Austrija - Slovenija - Hrvatska te dalje prema R. Srbiji, S. Makedoniji, Albaniji , Kosovu, Rumunjskoj, Bugarskoj i Turskoj, u pogledu poštivanja propisanog radnog vremena i odmora vozača.

Uz navedeno, kontrola je također bila usmjerena i na poštivanje pridržavanja uvjeta iz dozvola za javni linijski prijevoz, provjeru tahografskih uređaja te na provjeru tehničke ispravnosti vozila.

Tijekom inspekcijskih nadzora utvrđeno je više nepravilnosti i to najviše iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu (nepridržavanje  propisanih vremena vožnje i odmora vozača te manipuliranje tahografskim podacima), Zakona o sigurnosti  prometa na cestama (tehnička neispravnost vozila) te Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (obavljanje prijevoza suprotno izdanoj dozvoli i voznom redu).

Inspektori cestovnog prometa utvrdili su ukupno 24 prekršaja za što je izrečeno 64.690,00 eura novčanih kazni.