Provedene međunarodne akcije nadzora cestovnog prijevoza

Djelatnici Inspekcije cestovnoga prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture proveli su pojačane nadzore cestovnog prijevoza na autocesti A3 Bregana-Lipovac, točnije u utorak, 14. veljače na PUO “Kraljeva Velika” i u srijedu, 15. veljače 2023. godine na PUO “Gradna”.
 
Međunarodna akcija nadzora cestovnog prometa, kojoj je Republika Hrvatska bila domaćin,  provedena je u organizaciji Europskog nadzornog tijela za rad (European Labour Authority - ELA),  a održava se u tjednu pojačanih kontrola cestovnog prijevoza na području Europe sukladno godišnjem planu nadzora u organizaciji ECR-a (Euro Contrôle Route - udruženja europskih nadzornih tijela u cestovnom prometu) i ROADPOL-a (European Roads Policing Network - Udruga prometne policije).
 
Inspekcijski nadzori provedeni su u suradnji s djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva financija - Carinske uprave i Centra za vozila Hrvatske, a u nadzoru su, u svojstvu promatrača, sudjelovali i predstavnici ELA-e te inspekcijskih službi Kraljevine Švedske.
 
Predmet inspekcijskog nadzora bila je primjena prijevoznog i socijalnog zakonodavstva u cestovnom prijevozu s naglaskom na kontrolu prijevozne dokumentacije, uvjeta za vozila i vozače, kontrolu osovinskog opterećenja, najveće dopuštene mase i dimenzija vozila, kontrolu radnih vremena i odmora vozača.
 
Tijekom nadzora pregledano je ukupno 74 vozila pri čemu je utvrđeno ukupno 28 povreda zakonskih odredbi, najviše iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.