U riječku luku uplovio jedan od najvećih kontejnerskih brodova

Slika /arhiva/080315-ri.jpg


(foto: FaH, Miljenko Klepac)U riječku luku danas je uplovio jedan od najvećih kontejnerskih brodova i do sada najveći takav brod u riječkoj luci - brod "Ital Laguna", kapaciteta 5090 kontejnera.

Brod plovi na redovnoj brodskoj liniji od Kine do Sjevernog Jadrana, dugačak je 294 metra, širok 32 metra, a može ploviti brzinom do 24,3 čvora.

Izgrađen je 2006. godine i pripada novijoj generaciji kontejnerskih brodova serije "L".

Redovitu tjednu liniju od Kine do Sjevernog Jadrana, tijekom koje brodovi pristaju u ukupno 12 luka, održava sedam brodova tvrtke Evergreen Marine iz Tajvana, četvrta po veličini svjetske kontejnerske i operaterske tvrtke.

(foto: FaH, Miljenko Klepac)Osim broda "Ital Laguna" tu će brodsku liniju održavati još dva broda iz iste "L" serije, brodovi "Ital Lirica" i "Ital Libera" te još četiri broda iz serije "M", koji imaju kapacitet do 4.363 kontejnera.

Brodska linija od Kine do Sjevernog Jadrana pokrenuta je potkraj 2003. godine, a održavalo ju je sedam kontejnerskih brodova kapaciteta od 2.500 do 2.700 kontejnera.

Brodar je sada odlučio "pojačati" tu liniju s kontejnerskim brodovima većeg kapaciteta, a najavljene su i nove količine tereta, što u riječkoj Luci ocjenjuju dobrim znakom i dodatnim poticajem za nastavak modernizacije terminala i izgradnju novih kapaciteta. (Hina)



Pisane vijesti