Reforma poštanskih usluga mogla bi izazvati rasprave

Slika /arhiva/eu_flag1.jpg

Europska komisija je spremna predložiti potpunu liberalizaciju poštanskih usluga do 2009. godine koja bi prisilila države članice da prestanu štititi javne operatore od nacionalne ili prekogranične konkurencije.

Službeni Bruxelles očekuje da će taj potez izazvati "polariziranu političku raspravu" u cijeloj Europi s obzirom da je broj radnih mjesta u javnom sektoru ugrožen u nekoliko članica, pišu europski mediji.

EU je pokrenula reformu poštanskog sektora 1997. godine, uvela neke modifikacije 2002. godine, dok će takozvana "treća direktiva o poštanskim uslugama" koja bi mogla početkom studenog dobiti zeleno svjetlo Europske komisije, ubrzati potpuno otvaranje sektora.

Prema nacrtu prijedloga, kako prenose europski mediji, Europska komisija će predložiti uklanjanje koncepta "rezerviranih područja" na koja države članice trenutačno mogu ograničiti pristup nekim operaterima.

No Komisija će se pridržavati postojećeg pravila "obavezne univerzalne usluge" koja znači da neke usluge moraju biti dostupne građanima - poput dostave pisama i paketa u određenom roku s određenom učestalošću i standardima.

Da bi se to postiglo, državama članicama će biti dopušteno da izaberu vlastiti model financiranja tih usluga odnosno da podrže vlastite javne operatere - bilo kroz državne subvencije, kompenzaciju, podjelu troškova ili na neki drugi način.

Prema prijedlogu, bit će za neke kategorije pošiljki dopuštene i jednake tarife - bez obzira na lokaciju primatelja.

Europska komisija vjeruje da bi poštanska reforma mogla ojačati nove tehnologije, primjerice slanje elektronske pošte. Također se nada da bi poštanske urede mogle zamijeniti jeftinije poštanske agencije ili neke druge uslužne točke koje bi obavljale potrebnu poštansku djelatnost.

No, države članice ili nacionalni regulatori morat će osigurati da poštanske službe budu dostupne na cijelom teritoriju - kroz poštanske urede, poštanske pretince ili druge točke.

I dok će cijene u poslovnoj korespondenciji vjerojatno pasti - s većom konkurencijom u tom komercijalno plodnom području - cijene individualnih pisama mogle bi porasti i do 50 posto.

Širom Europe, zemlje članice veće se znatno razlikuju u provedbi poštanskih reformi pa će se i njihove reakcije na reformu poštanskih usluga koju će predložiti Europska komisija isto tako sigurno znatno razlikovati. (Hina) 



Vijesti iz medija