Četveročlana obitelj spašena sa jedrilice bez pogona po olujnom nevremenu

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Koordinirana noćna spasilačka akcija u splitskom akvatoriju uspješno je okončana spašavanjem četveročlane obitelji, čija je jedrilica bez pogona po olujnom nevremenu nošena na hridi otoka Brača.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su noćas, 18.07. u 01.51h poziv pogibelji posade jedrilice, koja je ostala bez pogona tijekom plovidbe kod otoka Brača. Dojava je zaprimljena posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split, a poziv je uputio R.K. voditelj, ujedno i vlasnik jedrilice imena 'YARA', dužine 7,9 metara, na kojoj su se u trenutku dojave nalazila još tri člana posade, odnosno, njegova obitelj (supruga i dvoje djece), svi državljani Republike Austrije.

S obzirom da su olujni udari bure po visokim valovima havariranu jedrilicu nosili prema hridima uvale Konopljikova, na otoku Braču, odmah po zaprimanju poziva iz MRCC Rijeka je u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Split, pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja te je prema dojavljenoj poziciji upućena spasilačka brodica 'POJIŠAN', iz sastava LK Split.

Službenici LK Split jedrilicu sa neozlijeđenom četveročlanom obitelji pronašli su noćas u 03.58h, u uvali Konopljikova na poziciji 0,45 Nm od obale, uzeli su jedrilicu u tegalj do luke Postira, kamo su pristali jutros u 05.05h, kada je jedrilica sigurno vezana, a posada iskrcana uz primjenu preporučenih COVID-19 mjera, čime je ova akcija uspješno okončana.

Službenici Lučke kapetanije Split izvijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da je pokrenut očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, koja je srećom okončana bez ozlijeđenih, stradalih i bez materijalne štete.

Havarirana jedrilica austrijske zastave ostala je bez pogona iz trenutno nepoznatog razloga, a brodska administracija je uredna.



Pisane vijesti