Državna tajnica Nikolina Brnjac na čelu delegacije Ministarstva povodom posjeta izaslanstva Odbora za europske poslove Nacionalne skupštine Mađarske Hrvatskom saboru

Slika /slike/foto 2_19/web dtBRNJAC 21-2_19/2 z Izaslanstvo Odbora za europske poslove Nacionalne skupstine Madjarske 21-2_19.JPG
Odbor za europske poslove, na čelu s predsjednikom, Domagojem Ivanom Miloševićem jučer je održao sastanak s izaslanstvom Odbora za europske poslove Nacionalne skupštine Mađarske, koje je predvodio predsjednik toga odbora, Richárd Hörcsik.

Mađarska delegacija u okviru posjeta susrela se i s potpredsjednikom Sabora akademikom, Željkom Reinerom te predsjednikom Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, Perom Ćosićem i članovima toga Odbora. Državna tajnica, Nikolina Brnjac u sklopu bilateralnog susreta predvodila je delegaciju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u sastavu pomoćnice ministra, Duške Kunštek i načelnika Sektora, Igora Radića.

Mađarskom izaslanstvu predsjednik Odbora za europske poslove, Milošević predstavio je Hrvatske prioritete predsjedanja EU-om,  govoreći o prioritetima hrvatske gospodarske politike, vanjskoj i unutarnjoj sigurnosti, prometnom i energetskom povezivanju, kao i daljnjem proširenju Europske Unije.

Predsjednik Milošević naglasio je važnost prometnog povezivanja, poglavito u dijelu razvoja željezničke infrastrukture te je za primjer istaknuo projekt realizacije željezničke trese Rijeka – Zagreb – Budimpešta. U tom kontekstu državna tajnica, Nikolina Brnjac Mađarskoj delegaciji detaljno je predstavila investicije u željezničkom prometu, a govorila je i o Transeuropskoj mreži prometnica (TEN-T), kao i obnavljanju Sporazuma o prekograničnoj željezničkoj suradnji Hrvatske i Mađarske, dok je pomoćnica ministra, Kunštek dala pregled suradnje dviju država i predstavila zakonodavni okvir vezan uz unutarnje plovne putove, posebno vezane uz rijeke Dunav i Dravu.

Članovi mađarskog izaslanstva rekli su kako daljnji gospodarski razvoj počiva na razvoju infrastrukture, kako prometne, tako i energetske te kako su za taj razvoj važna europske sredstva. Složili su se s potrebom jačanja suradnje dviju država u željezničkom, cestovnom i riječnom prometu, kao i suradnje kroz inicijativu triju mora i TEN-T mrežu.

Na svim sastancima mađarska strana iskazala je spremnost da Hrvatskoj pruži svu moguću pomoć koja će joj biti potrebna u pripremi skorog predsjedanja Europskom unijom.

Vijesti iz medija