Vlada RH: Usvojen prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prijevozu (EU)

Slika /slike/banski-dvori.jpg
Usvajanjem izmjenama proširena su prava putnika vezano uz prijevoz bicikala, kao i prava osoba s invaliditetom te dodatna popularizacija jedinstvenih prijevoznih karata, a predložene izmjene i dopune u najvećem dijelu odnose se i na prekršajne odredbe.
 
Vlada RH na današnjoj je Sjednici usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prijevozu (EU).
 
Izmjene i dopune Zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prijevozu predložene su zbog stupanja na snagu Uredbe (EU) 2021/782 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2021. o pravima i obvezama putnika u željezničkom prijevozu.
 
Navedenom Uredbom (2021/782) proširena su prava putnika, u dijelu koji se odnosi na prijevoz bicikala, prava osoba s invaliditetom i popularizacija jedinstvenih prijevoznih karata te se ove predložene izmjene i dopune u najvećem dijelu odnose na prekršajne odredbe, obzirom na to da su države članice dužne propisati sankcije za neprovođenje odredbi Uredbe (EU) 2021/782.
 
Također, izvršena je konverzija iznosa za prekršajne sankcije u valutu Euro. Nadalje, brisane su odredbe koje se odnose na pritužbe putnika jer je postupak pritužbe u potpunosti pokriven Uredbom (EU) 2021/782 te su napravljena usklađivanja izraza u odnosu na ostale zakone koji uređuju pitanja željezničkog prijevoza.
 
Za provedbu ovog Zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva u Državnom proračunu.

Vijesti iz medija