Vlada RH: Usvojen Prijedlog odluke o osiguranju interventnih sredstava za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama na području Sisačko-moslavačke županije uzrokovanih prirodnom nepogodom i katastrofom

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog odluke o osiguranju interventnih sredstava za sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama na području Sisačko-moslavačke županije.

Usvajanjem današnje Odluke osiguravaju se interventna sredstva u iznosu od 25 milijuna kuna. Potrebna financijska sredstva osigurat će se preraspodjelom unutarnjih pozicija financijskog plana društva Hrvatske ceste d.o.o. za 2021. godinu.

Naime, razorni potres koji je područje Sisačko-moslavačke županije pogodio 29. prosinca 2020. godine uzrokovao je znatna oštećenja na postojećoj cestovnoj infrastrukturi, pri čemu su prve procjene šteta na mreži državnih, županijskih i lokanih cesta utvrđene u iznosu od cca 57 milijuna kuna (bez PDV-a).

Donošenjem ove odluke omogućit će se sanacija ukupno 11 županijskih cesta duljine oštećenja 27,5 km (procijenjena vrijednost oštećenja 4.115.000 kuna bez PDV-a), 11 lokalnih cesta duljine oštećenja 19,85 km (procijenjena vrijednost oštećenja 8.650.000 kuna bez PDV-a) te pet (5) mostova procijenjene vrijednosti oštećenja 3.000.000 kuna.

Elementarna nepogoda u Sisačko-moslavačkoj županiji uzrokovala je aktiviranje ukupno pet klizišta te jedan (1) odron (procijenjena vrijednost šteta na klizištima je 3.100.000 kuna). Procijenjeni trošak projektiranja klizišta i mostova u SMŽ iznosi 1.500.000 kuna.

Dodajmo kako će Program obnove županijskih i lokalnih cesta (sa prioritetima) izraditi Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije.



Najave