Završen EU projekt nabave 21 vlaka

  • Slika /slike/foto 4_24/foto dtMMPI-HZPP 25-4_24/nsl HZPP 25-4_24 25-4_24.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas 25. travnja u promet je pušten 21. elektromotorni vlak čime je obilježen završetak projekta Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima.

Vlak je vozio na relaciji Zagreb - Zabok - Zagreb, a na prvoj vožnji bili su državni tajnik za željeznicu dr. sc. Alen Gospočić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, predsjednik Uprave KONČAR - Elektroindustrije Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČAR - Električnih vozila Josip Ninić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

"Sada je u prometu 61 novi niskopodni vlak, na pola smo puta do ostvarenja strateškog cilja, a to je nabaviti flotu od 120 novih vlakova. Zahvaljujem proizvođaču ovih vlakova, KONČAR - Električnim vozilima, koji je svojim znanjem proizveo ovako sofisticirani proizvod, vlak kojim pružamo kvalitetnu uslugu. Uz to uveli smo besplatan prijevoz za djecu, učenike i umirovljenike, kao i povoljan prijevoz redovnih studenata, čime potičemo korištenje željezničkog prijevoza. Osim u vlakove, puno se ulaže i u željezničku infrastrukturu, a kvaliteta i sigurnost kontinuirano se unaprjeđuju", istaknuo je državni tajnik Gospočić.

"Moram istaknuti da sam ponosan i sretan što danas završavamo EU projekt u sklopu kojeg smo u 17 mjeseci u promet pustili 21 elektromotorni vlak. Ovo je prvi veliki EU projekt HŽ Putničkog prijevoza. Ono najvrijednije je da ovim vlakovima osiguravamo kvalitetnu uslugu za naše putnike. To ćemo i nastaviti jer slijedi obnova voznog parka za neelektrificirane pruge, što uključuje i vlakove na alternativni pogon. Prva dva baterijska vlaka bit će u prometu već ove godine.", rekao je predsjednik Uprave HŽPP-a Ukić.

"Veseli nas činjenica da smo svih 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih vlakova isporučili u dogovorenim rokovima te time uspješno nastavili s projektom modernizacije voznog parka HŽPP-a u cilju kvalitetnijeg prometnog povezivanja Hrvatske. Riječ je o novim vlakovima koji su rezultat vlastita razvoja i predstavljaju tehnološki najsloženiji hrvatski proizvod. Potvrda je to dokazane konkurentnosti KONČARA najvećim svjetskim proizvođačima tračničkih vozila. Ovakvi projekti dokaz su i značaja članstva u Europskoj uniji te mogućnosti korištenja dostupnih EU sredstava, što je za Hrvatsku itekako važno. Koristim priliku zahvaliti svima uključenima u ovaj složeni strateški projekt i njegovu uspješnu realizaciju.", istaknuo je predsjednik Uprave KONČARA Kolak.

Vožnji su se pridružili i učenici završnih razreda Tehničke škole Zagreb koji se obrazuju za željeznička zvanja te umirovljenici iz Udruge umirovljenika Sesvetska Sela te gradonačelnici Zaprešića Željko Turk i Krapine Zoran Gregurović, a uzvanike je u kolodvoru Zabok dočekao gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

"U mom Zaprešiću puno se gradi. Danas kada mladi ili mi stari ili netko treći kupuje stan, a dolazi iz Zagreba ili je na relaciji poslovnog puta ili radnog mjesta u Zagrebu, onda zapravo ima tri pitanja. Prvo, jasno, koja je cijena stana, koji je to dio grada i koliko je blizu željeznički kolodvor. Time sam zapravo sve rekao. Standard prijevoza i međusobno povezivanje nešto je što bitno određuje zaista ovaj dio prstena oko Zagreba, kako moj u Zagrebačkoj županiji, tako jasno i u Krapinsko-zagorskoj.", izjavio je gradonačelnik Zaprešića Turk.

"Bilo mi je veliko zadovoljstvo nakon dugo godina voziti se vlakom. Ovaj je vlak nekoliko stepenica više od onoga što se ja sjećam, a s druge strane drago mi je da će doći i elektro-baterijski vlakovi koji će voziti od Zagreba preko Zaboka do Krapine. Važno je to za naše građane, ne samo učenike i studente, nego i mnoge koji rade u Zagrebu i sigurno će se tada povećati i broj putnika koji će se voziti željeznicom. I kao gradonačelniku Krapine izuzetno mi je važno da je krenula rekonstrukcija pruge između Krapine i Zaboka.", rekao je gradonačelnik Krapine Gregurović.

"Osobito mi je zadovoljstvo da danas slavimo završetak jednog koraka u modernizaciji putničkog prijevoza na ovom našem zagorskom području. Očekujemo i da broj vlakova i vozni red bude taj koji će omogućiti da mladi ostanu ovdje bez obzira rade li u Zagrebu ili Zaprešiću, da imaju mogućnost prijevoza željeznicom. Time smanjujemo zagađenje CO₂ i omogućavamo normalnije uvjete i na našim cestama koje su već u ovom trenutku preopterećene.", istaknuo je gradonačelnik Zaboka Hanžek.

Gradsko - prigradski vlakovi voze na širem zagrebačkom području, a regionalni na relacijama od Zagreba prema Sisku, Novskoj, Vinkovcima, Koprivnici, Zaboku, Karlovcu, Ogulinu i Rijeci.

Nabavom novih elektromotornih vlakova unaprjeđuje se kvaliteta prijevozne usluge, pouzdanost i raspoloživost vozila uz mnogo niže operativne troškove i mogućnost povećanja frekvencije vlakova i broja putnika. Novi vlakovi doprinose i smanjenju onečišćenja okoliša.

Cilj projekta je i poboljšanje lokalne i regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu rada i uslugama u funkcionalnim centrima, kao i osiguranje učinkovitijeg i konkurentnijeg željezničkoga putničkog prijevoza koji će ujedno doprinijeti održivosti prometnog sustava u Republici Hrvatskoj.

Projekt je sufinanciran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u 85 %-tnom iznosu. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 171.725.103,72 EUR, a iznos EU potpore iznosi 116.840.464,13 EUR.

Tehničke značajke niskopodnih elektromotornih vlakova
Vlakovi koje proizvodi KONČAR - Električna vozila postižu brzinu do 160 km/h. Vlakovi su četverodijelne niskopodne kompozicije opremljene rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima i prostorom za bicikle, a kompletan putnički prostor je pod videonadzorom. Regionalni vlakovi imaju 4 vrata na svakoj strani vlaka, sjedala su izvedena većinom kao dvosjedi, a imaju kapacitet od 209 sjedećih i 222 stajaća mjesta. Gradsko-prigradski vlakovi imaju 8 vrata na svakoj strani vlaka, sjedala su izvedena većinom kao jednosjedi, a imaju kapacitet od 130 sjedećih i 385 stajaćih mjesta. Uz vizualne i audionajave kolodvora i stajališta, putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi). Duljina vlaka iznosi 75 m, a u prometu je moguće spajanje dva do tri vlaka čime se osigurava veći kapacitet. Pomoću sustava rekuperativnog kočenja omogućena je proizvodnja električne energije za napajanje vlaka, pri čemu se višak energije vraća u kontaktnu mrežu. Rekuperativnim kočenjem ostvaruje se povrat električne energije od oko 26 % od ukupno preuzete energije iz mreže, čime se postiže veća energetska učinkovitost.

Vijesti iz medija