Za 20-tak dana natječaj za dionicu Dugopolje - Ploče

Slika /arhiva/040910-split3[1].jpg

Ministar Kalmeta, državni tajnik Livaković i župan splitsko-dalmatinski Peronja

Nema zastoja u izgradnji autoceste prema Dubrovniku i za dvadesetak dana raspisat ćemo natječaj za izgradnju 96 km duge dionice od Dugopolja do Ploča, najavio je ministar Božidar Kalmeta nakon sastanka s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta te saborskim zastupnicima s područja Županije.

Također, ministar je najavio da sredinom 2005. godine kreće izgradnja mosta koji će spajati poluotok Pelješac s kopnom rekavši da su istražni radovi u tijeku, a najesen bi trebalo početi bušenje radi određivanja vrste temelja. Potvrdio je da će do idućeg ljeta u cijelosti biti dovršena autocesta Zagreb-Split uključujući tunel Malu Kapelu i dionicu Pirovac-Vrpolje.

Međutim, upozorio je ministar, dionica od Dugopolja do Biskog neće biti dovršena do 30. lipnja 2005. jer se odustalo od Vladine namjere da se izgradnja te dionice dodjeli izravnom pogodbom Bechtelu.  Da je Bechtel dobio posao, ta bi dionica bila završena u roku, no premijer je dobro postupio kad je donio odluku da se raspiše javni natječaj, iako zbog proceduralnih pitanja dionica neće biti dovršena do iduće godine, rekao je Kalmeta ističući da sada nitko nema pravo prozivati Vladu za sklapanje sumnjivih poslova.

Kako sljedeće sezone ne bi došlo do zagušenja prometa na sastanku je dogovorena dinamika izgradnje pristupnih cesta. U izgradnju tih cesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji u sljedeće četiri godine uložit će se dvije milijarde kuna, najavio je ministar Kalmeta. Već od ljeta iduće godine rekonstruirat će se državna cesta Dugopolje-Bisko-Trilj te dio državne ceste od Šestanovca prema Vrgorcu kako bi se vozače koji putuju prema jugu potaknulo da koriste ceste prema zaleđu i ne spuštaju se na Jadransku magistralu u ionako zagušeni Omiš i Makarsku. Također, do sljedeće sezone izgradit će se i spojne ceste Kaštel Gomilica-Kaštel Sućurac, čvor Plano, Podi-Križice, Podi-Grlo, Bilice-Mravinci.

Ministar Kalmeta potvrdio je da se ide s ranije definiranim planovima izgradnje brze ceste Trogir-Split-Omiš i mosta Čiovo u sljedećem četverogodišnjem razdoblju.

 Vijesti iz medija