Vukovar: Puštena u rad lučka dizalica

Slika /arhiva/PICT0051.jpg

Puštanjem u rad nove dizalice i trafostanice u Luci Vukovar, u čiju je izgradnju hrvatska Vlada uložila 15,5 milijuna kuna, a Vlada Kraljevine Belgije 3,5 milijuna kuna, završena je poslijeratna obnova vukovarske Luke.

Puštanjem u rad nove dizalice vukovarska luka osposbljena je za pretovar milijun tona robe godišnje, istaknuo je na prigodne svečanosti u vukovarskoj Luci, ravnatelj Lučke uprave Vukovar Stjepan Antolović.

Nova lučka dizalica nosivosti je 16 tona, izgradila ju je i u vukovarskoj Luci montirala tvrtka Ganz Danubius Trading iz Budimpešte.

Prema riječima ravnatelja Lučke uprave, vukovarska Luka ovu bi godinu trebala završiti s ukupnim pretovarom većim od 900.000 tona, te dostići prijeratni kapacitet.

Za daljnji napredak Luku je potrebno proširiti na istok, prema kompleksu Borova, naglasio je Antolović.

U prvu fazu toga projekta, kaže, bit će potrebno uložiti oko 40 milijuna eura.

Nakon izgradnje Luke istok, koja bi trebala biti izgrađena do 2012. godine i s ukupnim kapacitetom Luke od 2,5 milijuna tona krutog i 800.000 tona tekućeg tereta, daljnje poslovanje vukovarske Luke bit će vezano isključivo uz budući kanal Dunav-Sava, naglasio je.

Pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Janko Brnardić rekao je kako je projekt izgradnje Luke Vukovar istok kandidiran za IPA fond Europske unije.

Od 1997. godine i povratka lučke uprave u Vukovar do danas u izgradnju infrastrukture vukovarske Luke uloženo je između 80 i 90 milijuna kuna, rekao je Brnardić.

Tijekom svečanosti, kojoj je nazočan bio i predstavnik Vlade Kraljevine Belgije Mark de Skutejt, govorili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i gradonačelnica Vukovara Zdenka Buljan koja je zahvalila Kraljevini Belgiji na dosadašnjoj pomoći poslijeratnoj obnovi Vukovara.

Prema podacima koje je novinarima iznio direktor vukovarske Luke Tomislav Mihaljević, u vukovarskoj Luci je u prvih devet mjeseci ove godine pretovareno 656.000 tona raznog tereta što je za 1,9 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

U 2006. godini u Luci je pretovarano 915.000 tona razne robe s kolikim pretovarom bi, kako se očekuje, Luka mogla završiti i ovu godinu.Vijesti iz medija