Vlada RH: Usvojeno Izvješće o radu Agencije za sigurnost željezničkog prometa za 2020.

Na 80. sjednici Vlade, održanoj u četvrtak, 14. listopada, usvojeno je Izvješće o radu Agencije za sigurnost željezničkog prometa za 2020. godinu. Izvješće obuhvaća pregled rada Agencije, izvješće o financijskom poslovanju te informacije o stanju sigurnosti i sigurnosnim pokazateljima željezničkog sustava u Republici Hrvatskoj.
 
U istom je navedeno kako je tijekom 2020. godine riješeno 1094 predmeta iz nadležnosti Agencije propisane Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava.
 
Uz to, Agencija je tijekom navedene godine provela vanjske nadzore sustava upravljanja sigurnošću kod upravitelja infrastrukture, željezničkih prijevoznika te nadzore sustava subjekata nadležnih za održavanje. Provedenim nadzorima Agencija je značajno unaprijedila njihove sustave te se, sukladno prijedlozima Agencije utemeljenim na procjenama rizika, bilježe poboljšanja u sklopu podizanja sigurnosti željezničkog sustava.  
 
Tijekom 2020. godine željeznički inspektori obavili su ukupno 28 inspekcijskih nadzora, odnosno 791 inspekcijski pregled. Agencija ukazuje na to da željezničko-cestovni prijelazi predstavljaju najveći sigurnosni problem u željezničkom sustavu Hrvatske pa se, uz sve preventivne mjere i aktivnosti koje se provode na unapređenju sigurnosti željeničkog prometa, problem sigurnosti i dalje rješava na način da se smanjuju i ograničavaju brzine te smanjuje propusna moć pruga.

Vijesti iz medija