OBRAZLOŽENJE

Sukladno članku 35. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koncesija se može dati dijelom u potkoncesiju u istom opsegu i pod istim uvjetima pod kojima je i dana, uz suglasnost davatelja koncesije. Člankom 6. Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru propisano je kako ovlaštenik koncesije može podnijeti  davatelju koncesije pisani obrazloženi prijedlog za davanje dijela koncesije u potkoncesiju pravnoj osobi ili fizičkoj osobi registriranoj za obavljanje obrta, ukoliko iz organizacijsko-tehnoloških, financijskih ili drugih opravdanih razloga više nije u mogućnosti u cijelosti koristiti koncesiju i izvršavati obveze i prava iz ugovora o koncesiji, odnosno ako smatra da bi obavljanje djelatnosti za koju je dobio koncesiju bilo učinkovitije davanjem dijela u potkoncesiju. Na sadržaj prijedloga za davanje dijela koncesije u potkoncesiju smisleno se primjenjuju Uredbe koje se odnose na prijedlog za prijenos koncesije. Iz čega slijedi kako u prijedlogu mora biti naveden razlog prijedloga da se koncesija prenese upravo na tu osobu, mora biti priložena pisana izjava osobe na koju bi se prenijela koncesija, ovjerena kod javnog bilježnika, kojom ona pristaje na prijenos, kao i svi dokazi iz članka 17. stavka 3. Zakona, koji se odnose na tu osobu, radi ocjene da li ta osoba udovoljava uvjetima potrebnim za davanje koncesije.
 
Trgovačko društvo HRVATSKA BRODOGRADNJA TROGIR d.o.o., ovlaštenik koncesije u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene – brodogradilišta Brodotrogir D.D. Trogir, podnijelo je zahtjev za davanjem suglasnosti na davanje dijela koncesije u potkoncesiju trgovačkom društvu  BRODOTROGIR CRUISE d.o.o., a sve iz razloga što trgovačko društvo HRVATSKA BRODOGRADNJA TROGIR d.o.o., usprkos pravomoćnom Predstečajnom sporazumu i dalje ima tretman trgovačkog društva u predstečajnom postupku te ima problema s ishodovanjem garancija, organizacijom financiranja postojećih i novih poslova te ugovaranjem novih poslova. Iz istog razloga društvo nije u mogućnosti u cijelosti koristiti koncesiju i izvršavati prava i obveze iz Ugovora o koncesiji
 
Trgovačko društvo BRODOTROGIR CRUISE d.o.o. je novoosnovano društvo, koje je osnovalo trgovačko društvo Kermas Energija d.o.o., većinski vlasnik trgovačkog društva Brodotrogir d.d., koje se specijaliziralo za gradnju putničkih brodova za lokalna krstarenja.
 
Trgovačko društvo BRODOTROGIR CRUISE d.o.o. ima potpisane  ugovore u  vrijednosti  86.383.500 EUR  (102.364.441 USD)  za izgradnju  sedam (7) brodova s rokovima isporuke   2020. – 2023. Od toga je pet ugovora na snazi:
  1. putnički brod za lokalno krstarenje duljine 40 m, kupac: SEA LIFE d.o.o.,Hrvatska
  2. putnički brod za lokalno krstarenje duljine 50 m, kupac: LORA OBRT ZA TURIZAM, ZADAR, HRVATSKA
  3. putnički brod za lokalno krstarenje duljine 48 m, kupac: ROMANTIC CRUISE d.o.o., Hrvatska
  4. Jahta za gospodarske namjene 58 m, kupac: NARANČA BRODARSTVO d.o.o., Hrvatska
  5. Jahta „Yacht GVC 52“ 52 m, kupac: ROYAL VACATION CLUB d.o.o.,  Hrvatska
dok su ugovori za dva  broda za polarna ekspedicijska krstarenja duljine 95 m, kupac: DELAS CRUISE, USA; potpisani, ali još nisu na snazi.
Nadalje, trgovačko društvo BRODOTROGIR CRUISE d.o.o. ima potpisani  sporazum  za brod za nautički turizam duljine  42,36 m  s rokom isporuke 2021. za kupca: TRABAKUL d.o.o., Hrvatska i pismo namjere za dva (2 ) broda mini Cruise Ships duljine  46,54 m uz  opciju još dva (2) broda,  s rokom isporuke   u  2022.  i u 2023. te je u pregovorima  je za putnički brod 54,5 m, s predviđenom isporukom 2022.,kupac: INTERNATIONAL CRUISING YACHT  d.o.o.,             za izgradnju  tornjeve plutajućeg doka , s predviđenom isporukom 2022.,kupac ISRAEL SHIPING LTD i za dva ribarska broda 89,90 m, uz  opciju još dva (2) broda s predviđenom isporukom 2023-2024., kupac BAJA FERRIES SA DE CV: MEXICO,
Vrijednost  brodova planiranih za ugovaranje iznosi 178.716.400 EUR ( 232.028.792 USD), dok ukupna vrijednost ugovorenih i planiranih ugovora iznosi 265.099.900 EUR  (334-393.233 USD).
 
Ukupna površina luke posebne namjene – brodogradilišta Brodotrogir d.d. iznosi 121.423 m2, od čega je 101.837 m2 kopno, a 19.586 m2 more. U potkoncesiju se daje 60.403 m2  luke od čega je 43.176 m2 kopna a 17.227 m2  more.
 
Davanjem dijela koncesije u potkoncesiju,  povećala bi se učinkovitost u obavljanju koncesijske djelatnosti, i to  kroz ugovorene poslove iz knjige narudžbi trgovačkog društva Brodotrogir Cruise d.o.o., a zajedničkim  projektima trgovačkih  društava HRVATSKA BRODOGRADNJA TROGIR d.o.o.  i BRODOTROGIR CRUISE d.o.o.  omogućilo bi se  da uz ovlaštenika koncesije,  poslove izgradnje brodova obavlja i trgovačko društvo koje posjeduje iskustvo te financijske i organizacijske sposobnosti na području brodogradilišta, u izgradnji  putničkih brodova za  lokalna  krstarenja, brodove za polarna ekspedicijska krstarenja kao i luksuzne jahte za svjetska tržišta.
 
Davanjem dijela koncesije u potkoncesiju ne bi se stvarale odvojene funkcionalne i tehničko – tehnološke cjeline, već bi se dozvolilo poslovanje potkoncesionara na području dijela brodogradilišta i ugovaranje poslova, a koji bi se poslovi obavljali u suradnji s ovlaštenikom koncesije, a sve u cilju učinkovitijeg upravljanja lukom posebne namjene, povećanjem prihoda od luke te osnaženja brodograđevne industrije u Hrvatskoj.
 
Grafički prikaz potkoncesije >>>