Vlada RH: U sklopu 4. paketa mjera pomoći donesena Uredba o nadoknadi dijela troška dizelskog goriva koje se koristi u komercijalnom cestovnom prijevozu putnika

Slika /slike/banski-dvori.jpg
Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je 201. sjednici donijela Uredbu o nadoknadi dijela troška dizelskog goriva koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom cestovnom prijevozu putnika kojom je, u sklopu 4. paketa Vladinih mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, predložena subvencija troškova prijevoznika od 0,16 eura po litri dizela.
 
Uredbom se uređuje nastavak pomoći prijevoznicima koji obavljaju komercijalni cestovni prijevoz putnika za razdoblje od 1. travnja 2023. godine do 31. ožujka 2024. godine.
 
Budući da se porast cijena dizelskog goriva i nadalje neizbježno odražava i na porast cijena komercijalnog prijevoza, a analize upućuju da trošak dizela u ukupnim troškovima prijevoznika sudjeluje između 30 i 35 posto, predloženi oblik subvencije iznosi 0,16 eura po litri, odnosno smanjenje od 11,4 posto u odnosu na trenutnu propisanu maksimalnu cijenu eurodizela te se zadržava smanjenje ukupnih troškova prijevoznika za 3,7 posto.
 
Procijenjeni ukupni iznos ove Vladine mjere je 10,6 milijuna eura.

Vijesti iz medija