Vlada RH: prihvaćeno izvješće o radu Agencije za sigurnost željezničkog prometa za 2022. godinu

Vlada Republike Hrvatskoj na današnjoj je sjednici prihvatila Izvješće o radu Agencije za sigurnost željezničkog prometa za 2022. godinu koje sadržajno obuhvaća pregled rada Agencije, izvješće o financijskom poslovanju te informacije o nadzoru i stanju sigurnosti željezničkog sustava u Republici Hrvatskoj.
 
Agencija je tijekom 2022. godine riješila 606 predmeta iz nadležnosti propisane Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava te je provela nadzore sustava upravljanja sigurnošću kod upravitelja infrastrukture, željezničkih prijevoznika, kao i nadzore sustava subjekata nadležnih za održavanje. Provedenim nadzorima pridonijela je unaprjeđenju njihovih sustava upravljanja sigurnošću te su se prijedlozima Agencije, utemeljenim na procjenama rizika u 2022. godini, bilježila poboljšanja u sklopu podizanja sigurnosti željezničkog sustava.
 
Vezano za kontekst razvoja strategije nadzora sigurnosti željezničkog sustava, Agencija naglašava da velik dio željezničke infrastrukture zahtijeva hitnu pozornost u pogledu tekućeg održavanja i modernizacije zastarjele opreme, osobito vezano za željezničko-cestovne prijelaze (ŽCP) koji predstavljaju najveći sigurnosni problem u željezničkom sustavu Republike Hrvatske.
 
Sredstva za rad Agencije bila su osigurana u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu, nakon više preraspodjela u konačnici su iznosila 5,6 mln kn.

Vijesti iz medija