Vlada RH: Prihvaćeno Izvješće o radu Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu za 2019. godinu

Vlada je na danas održanoj Sjednici prihvatila Izvješće o radu Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu za 2019. godinu.

Godišnje izvješće o radu Agencije za 2019. godinu sadržajno obuhvaća podatke o osnivanju, tijelima i unutarnjem ustrojstvu Agencije, kao i djelokrugu rada Agencije u sva tri prometna područja (zračnom, pomorskom i željezničkom) te podatke o ljudskim, materijalno - tehničkim i ostalim resursima kojima je Agencija tijekom godine raspolagala, uz Izvještaj o izvršenju godišnjeg financijskog plana.

Tijekom 2019. godine provođene su sigurnosne istrage s ciljem i zadatkom utvrđivanja uzroka nesreća u sva tri prometna područja, kao i izdavanjem sigurnosnih preporuka na osnovu nalaza provedenih sigurnosnih istraga tijekom prošle godine, kada je iz nadležnosti Agencije pokrenuto 18 istraga zrakoplovnih nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova, od čega 10 istraga nesreća i 8 istraga ozbiljnih nezgoda. Zatvorena je ukupno 20 istraga zrakoplovnih nesreća i ozbiljnih nezgoda te je izdano ukupno 5 sigurnosnih preporuka.

U pomorskom prometu Agencija je pokrenula 2 istrage ozbiljnih pomorskih nesreća, a zatvoreno je 5 istraga te je izdano 5 privremenih izjava i ukupno 12 sigurnosnih preporuka.

Istražujući  nesreće i incidente u željezničkom prometu Agencija je pokrenula 6 istraga izvanrednih događaja i to 4 istrage nesreća i 2 istrage incidenata u željezničkom prometu. Završeno je ukupno 6 istraga željezničkih nesreća te su izdane 3 sigurnosne preporuke, koje su do kraja 2019. godine sve prihvaćene i implementirane.

S obzirom na prirodu poslova koje Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu obavlja potrebno je istaknuti suradnju s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo, u okviru koje se realizira pravovremeno uočavanje svih potencijalnih rizika pojedinih događaja, a zahvaljujući toj suranji osigurano je proaktivno djelovanje u cilju sprječavanja ozbiljnih nezgoda i nesreća zrakoplova, čime se ujedno povećanva opća sigurnost u zračnom prometu.

Također valja istaknuti suradnju Agencije sa Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, vezano uz nesreće bespilotnih letjelica krajem 2018. godine, kao i kontinuiranu suradnju sa Državnim odvjetništvom i Ministarstvom unutarnjih poslova, radi potrebe provođenja izvida i prikupljanja dokaza kod kaznenih djela, vezanih uz nesreće, u sve tri grane prometa.

Vijesti iz medija