Vlada RH: Odluka o prethodnoj suglasnosti na Godišnji program rada HAKOM za 2022. godinu

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o davanju prethodne suglasnosti na Godišnji program rada Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) za 2022. godinu.

Naime, u skladu sa Zakonom o elektroničkim komunikacijama Vijeće donosi Godišnji program rada HAKOM-a uz prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske.

Ovim Programom utvrđuju se ciljevi i zadaće HAKOM-a u obavljanju regulatornih i drugih poslova propisanih Zakonom o elektroničkim komunikacijama, Zakonom o poštanskim uslugama i Zakonom o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prijevozu, a obuhvaća područja elektroničkih komunikacija, poštanskih i željezničkih usluga, upravljanja radiofrekvencijskim spektrom, kao i poslove u vezi s razvojnim programima. Također, obuhvaća ulogu HAKOM-a kao nacionalnog Nadležnog ureda za širokopojasnost te aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje vlastitog rada i razvoja.

Od planiranih aktivnosti treba izdvojiti razvoj tržišta elektroničkih komunikacija, daljnji razvoj 5G mreža i novu dodjelu radiofrekvencijskih pojasa za mreže pokretnih komunikacija kojima dozvole istječu u 2024. godini, kao i aktivnosti vezane uz rast paketnih usluga, osiguranje održivosti i kakvoće univerzalne usluge te aktivnosti usmjerene daljnjem razvoju tržišta željezničkog prijevoza, s posebnim naglaskom na zaštitu prava putnika.



Vijesti iz medija