Vlada RH: Donesena Odluka o određivanju imena mosta koji spaja kopno s poluotokom Pelješcem

Vlada RH na današnjoj sjednici je temeljem procedure koju je pokrenulo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijela Odluku od strateške važnosti za Republiku, kojom se određuje ime mosta koji spaja kopno s poluotokom Pelješcem u dvojezičnom formatu, odnosno, na hrvatskom jeziku ime mosta glasi „Pelješki most“, dok na engleskom jeziku glasi „Pelješac Bridge“.

Pelješki most premošćuje morski tjesnac, odnosno, Kanal Malog Stona i dug je 2404 metra, dok se samo ime Pelješki most tijekom priprema i izgradnje, uvriježilo među građanima Hrvatske, povezujući naziv lokacije, odnosno poluotoka, s prometnom građevinom koja je ključna za povezivanje krajnjeg juga Republike Hrvatske. Ime mosta jednostavnoje i lako pamtljivo, jednoznačno čime je postalo simbol jedne iznimne vizure cjelokupnog projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“, u sklopu kojega je realiziran most sa pristupnim prometnicama.

U tehničkom smislu Pelješki most najveći je most u Republici Hrvatskoj, koji će, zahvaljujući originalnoj koncepciji i oblikovnoj vrijednosti koja se stapa sa zaštićenim krajolikom, naći mjesto među najznačajnijim europskim graditeljskim postignućima našeg vremena. Za Dubrovnik most znači bolju prometnu povezanost, za turizam Pelješca, Korčule i cijelog juga Županije znači novu kvalitetu koja je nezamjenjiva.

Dovršetkom ovog Projekta ostvaren je značajan iskorak u pogledu razvoja hrvatske infrastrukture, čiji je simbol već više od desetljeća prepoznat upravo pod nazivom Pelješki most.

Najave