Vlada RH: Dana suglasnost za sklapanje ugovora o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika, od 2022. do 2024. godine

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici donijela Odluku kojom je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dala suglasnost da sa jedinicom regionalne samouprave i Gradom Zagrebom, temeljem Ugovora, sufinancira prijevoz putnika u cestovnom prometu.
 
Temeljem navedenog, sufinancirat će se javna usluga u razdoblju od 2022. do 2024. godine, najviše do iznosa od 428.116.733,00 kuna godišnje.
 
Odluka je donesena s ciljem osiguranja kontinuiteta i održivosti javnog prijevoza te zadovoljavanja potrebe za javnim prijevozom putnika u cestovnom prometu, odnosno, radi neposrednog rizika prekida pružanja navedene usluge uslijed izvanrednih okolnosti nastalih COVID -19 pandemijom te nerentabilnosti pružanja usluge prijevoza putnika u cestovnom prometu.
 
Iznos od 428.116.733,00 kuna godišnje raspodjeljivat će se županijama i to do maksimalno 75 posto ukupnog javnog doprinosa u cijeni javne usluge koju će ugovoriti pojedina županija, a najviše do iznosa koji je utvrđen tablicom raspodjele sredstava za sufinanciranje, koju je izradilo Ministarstvo mora prometa i infrastrukture i objavilo na svojoj mrežnoj stranici.
 
Metodologija korištena kod izračuna maksimalnog javnog doprinosa obuhvaća omjer ukupnog broja stanovnika i površine pojedine županije umanjen za udio omjera površine i broja stanovnika koji obuhvaćaju jedinice lokalne samouprave u kojima je javni linijski prijevoz putnika već obuhvaćen nekom vrstom potpora (npr. sufinanciranje nabavke autobusa za prijevoznika koji obavlja komunalni prijevoz) i/ili je na području tih jedinica već uspostavljena javna usluga.
 
U svrhu reguliranja međusobnih odnosa i uvjeta korištenja raspoređenih sredstava sklopit će se ugovor o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i svakog Korisnika sredstava.

Vijesti iz medija