Više od 40 posto domaćinstava EU-a ima širokopojasni pristup internetu

Slika /arhiva/eu_flag1.jpg

U prvom tromjesečju 2007. godine u 27-članoj Europskoj Uniji pristup internetu imalo je 54 posto domaćinstava u odnosu na 49 posto u prvom tromjesečju 2006. dok se uslugom širokopojasnog pristupa služilo 42 posto domaćinstava u odnosu na 30 posto u istom razdoblju 2006., podaci su europske statističke agencije Eurostat.

Ti su podatci rezultat ovogodišnjeg istraživanja o korištenju informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija (ICT) u domaćinstvima kao i među građanima 27 zemalja članica EU-a te u Norveškoj i na Islandu. Uz uslugu pristupa internetu i širokopojasnog pristupa računalnoj mreži, istraživanje je obuhvatilo i kupovinu putem interneta, te upotrebu usluga e-uprave i umješnost u služenju internetom.

Pristup internetu u EU-u uvelike varira od zemlje do zemlje. Tako u Bugarskoj iznosi 19 a u Nizozemskoj 83 posto. Najveći postotak domaćinstava sa pristupom internetu ove je godine zabilježen u Nizozemskoj (83 posto), Švedskoj (79 posto), te Danskoj (78 posto). Najniži postotak zabilježen je u Bugarskoj (19 posto), Rumunjskoj (22 posto) te Grčkoj (25 posto).

Najveći postotak domaćinstava koja su 2007. imala pristup širokopojasnom internetu također bilježe Nizozemska (74 posto), Danska (70 posto) te Švedska (67 posto).

Tijekom prvog tromjesečja 2007. građani u članicama EU-a upitani su kakvim su se aktivnostima povezanim s internetom već bavili kako bi se procijenila njihova vještina u služenju "mrežom". U 27 zemalja članica Unije 57 posto pojedinaca koristilo je pretraživačke alate, polovina ih je slala e-mailove sa attatchmentima dok je 30 posto ispitanika ustvrdilo da su štitili svoja računala od virusa i "spyware-a".

Malo više od četvrtine ispitanika "skidalo" je s interneta softver i instaliralo ga na svoja računala. Približno četvrtina ispitanika internet je koristila za sudjelovanje u raspravama u "chatroom-ovima" i na news grupama, a 15 posto ispitanika internet je koristilo za telefoniranje. Internet je za međusobnu razmjenu file-ova te filmova i glazbe koristilo 13 posto ispitanih. Jedna desetina izradila je vlastitu internet stranicu.

Članice EU-a u kojima je zabilježen najveći postotak ispitanika koji su se služili internetom za takve aktivnosti su Danska, Estonija, Luksemburg i Nizozemska. (Hina)Vijesti iz medija