Uvođenje radova na projektu izgradnje mosta Odra i spojne ceste u Sisku

  • Slika /slike/foto 10_21/foto MIN-SISAK 21-10_21/nsl MIN-SISAK 21-10_21.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zajedno je s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem, u četvrtak, 21. listopada 2021. godine, sudjelovao na uvođenju izvođača u posao na projektu izgradnje mosta Odra i dijela spojne ceste od kružnog toka Staro Pračno do mosta Odra i od mosta Odra do spoja na Zagrebačku ulicu u Sisku s uklapanjem Zagrebačke ulice u Sisku.
 
Autocesta Zagreb – Sisak treba dobiti svoj pravi spoj na Sisak pa su Hrvatske ceste izvršile projektne pripreme za izgradnju spojne ceste. Izgradnja zahvata obuhvaća izvedbu mosta Odra i spojne ceste od kružnog toka Staro Pračno do mosta Odra i od mosta Odra do spoja na Zagrebačku ulicu u Sisku s izgradnjom uklapanja Zagrebačke ulice u Sisku.
 
Prva faza izgradnje spojne ceste sastoji se od mosta preko rijeke Odre, kružnog toka na trasi spojne ceste čvor Sisak – Sisak, kao i pripadnog dijela spojne ceste od mosta do kružnog toka te uklapanje Zagrebačke ulice u Sisku na trasu spojne ceste. Ukupna vrijednost radova na ovom projektu iznosi 64,7 milijuna kuna (bez PDV-a), a rok izvođenja radova iznosi 20 mjeseci.
 
"Ključna je to cesta za grad Sisak, novi je to ulaz u grad te veza za autocestu. Rok od 20 mjeseci počinje teći danas. HAC je prije nekoliko dana donio odluku o odabiru izvođača za dionicu autoceste do Siska i još je uvijek rok za žalbe, kojih do danas nije bilo. Vjerujem da ćemo vrlo brzo ugovoriti i izgradnju autoceste, čime će Zagreb biti u cijelosti spojen sa Siskom.", rekao je ministar Butković dodavši da se obnovom prometne infrastrukture žele stvoriti preduvjeti za gospodarski razvoj kraja stradalog u potresu. Ministar je nadalje istaknuo kako je rok za dovršetak autoceste do Siska 24 mjeseca od potpisivanja ugovora i da očekuje da će biti gotova do kraja 2023. godine. Za cijeli projekt bit će izdvojeno oko 500 milijuna kuna, od čega 300 milijuna otpada samo na autocestu.
 
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić izjavio je kako se očekuje da će posao na prvoj fazi izgradnje spoja Sisak s autocestom biti završen u 20 mjeseci te da će na proljeće biti raspisan natječaj za preostalu fazu spojne ceste od 2,1 kilometra. "Vrijednost radova je 65 milijuna, a druga faza oko 150 milijuna kuna te očekujemo njihov završetak istovremeno sa završetkom autoceste.", istaknuo je Škorić.

Uz ministra, na događaju su sudjelovali i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček.

Najave