Uručeni ugovori za sufinanciranje 26 projekata izgradnje i sanacije lučke infrastrukture i pomorskog dobra u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji

  • Slika /slike/foto 3_24/foto PPVRH-CRIKVA 18-3_24/nsl foto PPVRH-CRIKVA 18-3_24.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ugovori i sporazumi za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije luka otvorenih za javni promet te sporazumi za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi na području Primorsko - goranske i Istarske županijeuručeni ponedjeljak, 18. ožujka u prostorijama Grada Crikvenice.

Ugovore ukupne vrijednsti 5.724.500,00 eura za Primorsko - goransku i Istarsku županiju uručio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je ovom prilikom izjavio kako je posljednjih godina pokrenuta renesansa na hrvatskoj obali, uz udružena nacionalna i europska sredstva te kako navedeni ciklus ulaganja u luke i pomorsko dobro iznosi oko 400 milijuna eura.

„Ono što je dobro je i to da smo pred objavom poziva za nove projekte koji će se sufinancirati iz EU sredstava, a sam poziv bit će vrijedan više od 100 milijuna eura. Time ovaj investicijski ciklus nastavljamo i dalje, što kroz novu omotnicu što kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.“, rekao je Butković te dodao da ga to kao ministra veseli jer je u 7-8 godina napravljeno puno za ulaganja u luke, ne samo u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji nego na razini cijele država.“ Dakle, i ova današnja sredstva nastavak su svega onoga što radimo dobro za pomorsko dobro i obnovu lučke infrastrukture.“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Butković.

Riječ je o sredstvima koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svake godine osigurava i dodjeljuje iz Proračuna - županijskim lučkim upravama za projekte izgradnje, sanacije i rekonstrukcije luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, a gradovima i općinama za projekte sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.  U ovoj su godini dodijeljena sredstva u iznosu od 14,7 milijuna eura za projekte na području svih sedam obalno - otočnih županija.

Zamjenica primorsko - goranskog župana Marina Medarić istaknula je kako Primorsko - goranska županija sa svojih 1065 kilometara obale i 55 otoka, otočića i hridi veliku važnost posvećuju moru, kao važnom gospodarskom resursu, ali i svjesni njegove važnosti i očuvanja. „Danas sa zadovoljstvom možemo reći da je niz toga realizirano i uvijek kroz naše županijske lučke uprave - obalne i otočne, uvijek u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave, sa gradovima i sa općinama, sa nadležnim Ministarstvom, ali isto tako i iz fondova EU.“, rekla je zamjenica Medarić dodavši da je ovom zajedničkom suradnjom realiziran niz projekata na području Primorsko - goranske županije.

Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Crikvenice Ivona Matošić Gašparović, u ime domaćina, Grada Crikvenice i u svoje osobno ime pozdravila je sve prisutne. Ujedno je zahvalila Ministarstvu mora prometa i infrastrukture kao i resornom ministru što su upravo Crikvenicu odabrali za ovaj događaj. „Danas ćemo u Crikvenici dodijeliti čak 26 ugovora za sufinanciranje  izgradnje i sanacije lučke infrastrukture i pomorskog dobra u Primorsko - goranskoj i Istarskoj županiji. Ovakvi natječaji su nama gradonačelnicima, načelnicima i ravnateljima lučkih uprava najdraži. Naime, od trenutka prijave pa do trenutka potpisa ugovora ne prođe ni više od dva mjeseca, a to nam je od iznimne važnosti prilikom planiranja naših proračuna i projekata. Zahvaljujem Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na ekspeditivnosti i što nas svih skupa kroz godine prate u našim projektima. Svima vama, dragi kolege, načelnici, gradonačelnici i ravnatelji lučkih uprava želim mnogo sreće u realizaciji projekata.“, kazala je Matošić Gašparović.

Projekti u Primorsko - goranskoj županiji
Za projekte izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture, sredstva u 2024. su dobile
1.    Lučka uprava Mali Lošinj za izvođenje radova na „Sanacija obalnog zida „Vele rive“ u Malom Lošinju“,
2.    Lučka uprava Krk za izvođenje radova na „Dogradnja luke Baška - 3. faza“,
3.    Županijska lučka uprava Cres za izvođenje radova na „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres - III faza“,
4.    Županijska lučka uprava Rab za izvođenje radova na „Redovno održavanje luke San Marino“,
5.    Županijska lučka uprava Rab za izvođenje radova na „Sanacija i rekonstrukcija luke Kamporska Draga“,
6.    Županijska lučka uprava Rab za  izvođenje radova na „Sanacija i rekonstrukcija luke Melak  - II. faza“,
7.    Županijska lučka uprava Crikvenica za izvođenje radova na „Izgradnja privezišta Jadranovo“,
8.    Županijska lučka uprava Opatija-Lovran-Mošćenička Draga za izvođenje radova na „Rekonstrukcija privezišta Admiral u lojp Opatija - obalni zid i zaobalna površina“.

Sredstva za sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u 2024.
1.    Grad Novi Vinodolski za „Sanacija obale u Klenovici“ i za „Sanacija obale u Novom Vinodolskom“,
2.    Grad Kraljevica za „Sanacija obalnog zida šetnice Oštro, na dijelu k.č. 4127/8 i na dijelu k.č. 4141/2, sve k.o. Kraljevica“ i za „Sanacija pomorskog dobra - na lokaciji  Carovo u Kraljevici, na k.č. 1/3, 103/1 i dijelu 103/2“,
3.    Grad Rab za „Sanacija partera šetališta fra. Odorika Badurine u Gradu Rabu - 3. dionica“,
4.    Općina Lopar za „Sanacija obalnog zida na k.č. 10320 i dr. k.o. Lopar“,
5.    Grad Crikvenica za „Sanacija potpornih zidova u uvali Havišće“,
6.    Grad Mali Lošinj za „Šetnica na otoku Susku“,
7.    Grad Opatija za „Uređenje plaže Tomaševac“,
8.    Općina Mošćenička Draga za „Sanacija i uređenje plaže za pse - Sveti Ivan na dijelu k.č. 893/11 i k.č. 893/62 k.o. Mošćenice“.

Projekti u Istarskoj županiji
Za projekte izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture u 2024. godini sredstva su dobile
1.    Lučka uprava Pula za izvođenje radova na „Rekonstrukcija obale Molo Carbone“,
2.    Lučka uprava Rabac za izvođenje radova na „Ugradnja ormarića za struju i vodu“,
3.    Lučka uprava Poreč za izvođenje radova na „Rekonstrukcija - uređenje luke Funtana“,
4.    Lučka uprava Umag-Novigrad za izvođenje radova na “Rekonstrukcija i uređenje luke Novigrad - Mandrač“.

Sredstva za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u 2024. godini dobili su Grad Vodnjan za „Uređenje plaže "Martulina", u Peroju s rekonstrukcijom postojećih molova“ te Općina Kršan za „Sanacija pokosa na šetnici u Plomin Luci - I. faza“.

Pisane vijesti