U promet pušten novi dizel-električni motorni vlak

  • Slika /slike/foto 3_23/foto dtGOSPOCIC-PU 6-3_23/nsl dtGOSPOCIC-PU 6-3_23.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije dr. sc. Alen Gospočić boravio je u ponedjeljak, 6. ožujka u Puli gdje je nazočio puštanju u promet novog dizel-električnog motornog vlaka koji je na prvu vožnju krenuo s pulskog kolodvora na relaciji Pula – Kanfanar.
 
"Velika reforma željezničkog sektora je krenula, a ovo su prvi tragovi toga“, izjavio je državni tajnik Gospočić naglasivši kako se reforma ne očituje samo u današnjem vlaku, već će ona biti prezentirana u velikoj obnovi željezničke infrastrukture, kao i željezničkog, putničkog i teretnog prometa na svim trasama Hrvatske. Nadalje je dodao kako je ovo prvi iz flote dizel-motornih vlakova koji su došli u Istru te je za svibanj slijedeće godine najavio testiranje prvih baterijskih vlakova na ovim prugama gdje je već određena lokacija elektro punionice na ovoj trasi.
 
Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić ovom je prigodom rekao kako se u ovom slučaju radi o ciklusu nabave novih vlakova i nove flote za HŽ Putnički prijevoz te da se očekuje da će do 2025. biti novih sedamdesetak. "U sklopu projekta modernizacije i obnove voznog parka bit će i vlakovi na zelene tehnologije odnosno baterijski vlakovi koji će biti testirani i na istarskim prugama“, istaknuo je predsjednik Uprave HŽPP-a Ukić dodavši kako će se ovime podići razina i kvaliteta prijevozne usluge jer će 50 posto linija na ovom području biti pokriveno ovim niskopodnim vlakom.
 
Zadovoljstvo današnjim puštanjem u promet novog dizel-električnog motornog vlaka koji je proizvela tvrtka Končar - Električna vozila izrazili su i predstavnici regionalne i lokalne vlasti pa je tako zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika ocijenio ovo prvim korakom u revitalizaciji istarskih željeznica, dok je pulski gradonačelnik Filip Zoričić poručio kako je ovo početak spajanja Pule s Europom.
 
Saborski zastupnik Anton Kliman rekao je ovom prilikom kako je veliko zadovoljstvo vidjeti taj vlak na željezničkoj stanici u Puli te je pritom zahvalio HŽ Putničkom prometu i HŽ Infrastrukturi koja će početi obnavljati sedam prijelaza, što će biti korak naprijed u sigurnosti prometa.
 
Novi dizel-električni motorni vlak vozit će na relacijama Pula-Pazin-Pula i Pula- Buzet-Pula, a radi se o trodijelnoj dizel-električnoj niskopodnoj garnituri opremljenoj s četiri para dvokrilnih vrata sa svake strane, dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, dok je kompletan putnički prostor pod videonadzorom. Vlak postiže brzinu od 120 km/h i ima kapacitet od 167 sjedećih mjesta, a putnicima je, uz vizualne i audio najave kolodvora i stajališta, u vlaku omogućen besplatan pristup internetu (WiFi).
 
IZVOR: HINA/MMPI
(FOTO: HINA)

Vijesti iz medija