U petak otvaranje dionice Đakovo-Sredanci

Slika /arhiva/hac-logo.jpg
Sve je spremno za otvorenje, u petak, 9. studenoga, dionice Đakovo-Sredanci duge 23 kilometra, prve dionice autoceste Beli Manastir - Osijek - Svilaj hrvatskog dijela Koridora 5c, rečeno je prilikom današnjeg obilaska te autoceste koji su za novinare organizirale Hrvatske autoceste.

Hrvatske autoceste (HAC) u izgradnju prve od ukupno pet dionica 88,6 km dugog hrvatskog dijela Koridora 5c investirale su 1,4 milijarde kuna, a za godinu i pol izgradio ju je konzorcij hrvatskih tvrtki.

HAC je na njoj, na poslovima naplate i održavanja, otvorio 57 novih radnih mjesta.

Na dionici je 20 objekata - podvožnjaka, nadvožnjaka, mostova, prolazi za životinje i dr, te dva odmorišta. U Centru za održavanje i kontrolu prometa u nadzornoj sobi sa 14 kamera pratit će se stanje i sigurnost prometa na autocesti, radno prozvanoj Slavonika.

Za odmorište Ivandvor predsjednik uprave HAC-a Mario Crnjak naglasio je da je ono trenutno najuređenije odmorište na hrvatskim autocestama, a opremljeno je i digitalnim dvojezičnim info-pultom, također prvim takvim sadržajem na autocestama u RH. Na njemu se mogu dobiti svi podaci o prometu, cestarinama na autocesti, ali i turističke informacije o krajevima kroz koje ona prolazi.

Dionica ima sve uporabne dozvole i uspješno je prošla tehnički pregled. Ova autocesta Đakovčanima će put do Zagreba skratiti za 20-ak minuta, a cestarina od naplatnih kućica Đakovo do Ivanje Reke, odnosno Zagreba je 88 kuna, rekao je Crnjak.

Najavio je gradnju druge dionice Koridora 5c, 32 km duge etape Osijek - Đakovo. Iako su pojedini već počeli, radovi na njoj službeno će biti otvoreni 15. studenoga.

Ta bi dionica treba biti izgrađena do kraja 2008., nakon čega slijedi realizacija dionice Osijek - Beli Manastir.

Preostale dvije dionice 88 km dugog hrvatskog dijela Koridora, one koje izlaze na mađarsku i BiH granicu, gradit će se, najavio je Crnjak, kada Mađarska i BiH sa svojim dijelovima ovog projekta izađu na granice s Republikom Hrvatskom. (Hina)


Vijesti iz medija