U nekoliko izvanrednih događaja na moru jedna ozlijeđena osoba i dvoje spašenih brodolomaca, bez onečišćenja mora i morskog okoliša

  • Slika /slike/foto 7_23/foto IDM LK RI-ZD 30-7_23/nsl IDM-LKRI 30-7_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
LK RIJEKA
Uspješno okončana koordinirana akcija traganja i spašavanja prema dvoje brodolomaca
Akcija traganja i spašavanja prema bračnome paru, državljani Republike Austrije pokrenuta je jutros, 30. srpnja u 07.41 sati, nakon što je u MRCC Rijeka zaprimljena dojava o njihovom nestanku.

Nedugo nakon početka koordiniranog traganja, u 09.50 sati u MRCC Rijeka dojavljeno je o pronalasku dvoje brodolomaca kod mjesta Klimno, u uvali Poružinj, koji su zatečeni na brodici nasukanoj na obalne stijene. Muškarac je u nesreći pretrpio lakše tjelesne ozljede te je odbio ponuđeni medicinski prijevoz, dok njegova supruga u nesreći nije ozlijeđena.

Na poziciji nesreće, osim štete ne brodici nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Preliminarnim očevidom ustanovljeno je da je nasukana brodica austrijske zastave, duljine 5,6 metara u vlasništvu druge osobe, također austrijski državljanin, kojemu je iz nadležnosti riječke Kapetanije izdan nalog za odsukavanje i tegalj, dok je Austrijski bračni par izjavio kako se nesreća dogodila uslijed iznenadnog nevremena na moru, koje ih je odbacilo na stijene.

Nakon dovršetka očevidnih radnji, spašeni bračni par spasilačkim brodom „VID“ prevezen je u mjesto Šilo, čime je ova akcija uspješno okončana.

LK ZADAR / tri izvanredna događaji na moru 27. i 29. srpnja 2023. godine
27.07. - Pomorska nezgoda katamarana u prolazu Mali Ždrelac
Lučka kapetanija Zadar 27. i 29. srpnja provele su inspekcijski nadzor nad posadama i plovilima, koja su sudjelovala u pomorskim nezgodama, u prolazu Mali Ždrelac, uslijed udara u konstrukciju istoimenog mosta.

S obzirom da plovilo nije pretrpjelo kritična oštećenja zbog kojih bi postojala opasnost od potonuća, voditelju katamarana izdan je nalog za uklanjanje plovila, što je uspješno izvršeno istoga dana te je prolaz ponovno slobodan za pomorski promet.

Točan uzrok ove pomorske nezgode Lučka kapetanija Zadar utvrdit će daljnjim inspekcijskim nadzorom.

29.07. - Pomorska nezgoda jedrilice u prolazu Mali Ždrelac
Druga pomorska nezgoda na istoj poziciji dogodila se jučer, 29. srpnja kada je jedrilica imena „COSIMO“ udarila u konstrukciju mosta „ Mali Ždrelac“ i pri tome slomila jarbol.

Na  jedrilici francuske zastave u trenutku nezgode boravilo je ukupno pet osoba, uključujući voditelja, svi državljani Republike Italije. S obzirom da niti u ovoj pomorskoj nezgodi, srećom nije bilo ozlijeđenih, niti onečišćenja mora, proveden je inspekcijski nadzor te je kao uzrok nezgode utvrđena nedovoljna pozornost voditelja brodice.

Pomorski promet kroz morski prolaz Mali Ždrelac tijekom trajanja inspekcijskog nadzora te izvršenja tegljenja odvijao se bez ograničenja.

29.07. - Udar  brodice u gat, jedna lakše ozlijeđena osoba
Dojava o pomorskoj nesreći sa jednom ozlijeđenom osobom u Lučkoj kapetaniji Zadar zaprimljena je u subotu, 29. srpnja u 19.20 sati.

Brodica „IRIS“, hrvatske zastave, u vlasništvu domaće charter tvrtke prilikom pristajanja krmom na gat, u luci Kukljica udarila u obalu pri čemu je jedna osoba na brodici ozlijeđena.

Preliminarnim očevidom na poziciji nesreće utvrđeno je da se u trenutku udara u obalu na brodici nalazilo ukupno pet osoba uključujući ozlijeđenu, od kojih četvero državljani Savezne Republike Njemačke te jedan državljanin Kraljevine Španjolske. Ozlijeđena osoba je nakon pregleda djelatnika HMP Kali upućena u daljnju medicinsku obradu prema zadarskoj Općoj bolnici.

Pregledom brodice uočena su manja oštećenja na krmenoj platformi, iznad razine mora, bez onečišćenja mora i morskog okoliša.

Službenici Lučke kapetanije Zada obavili su očevid i istragu o uzrocima ove pomorske nesreće.

Pisane vijesti