U HUP-u potpisan Sporazum o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost Republike Hrvatske

  • Slika /slike/foto 10_21/foto MMPI-HUP 26-10_21/nsl MMPI-HUP 26-10_21.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Sporazum o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost Republike Hrvatske potpisan je u utorak, 26. listopada 2021. godine u Zagrebu između Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva zdravstva.
 
Sporazum, čijim se potpisivanjem ICT sektor i država dodatno približavaju zajedničkom strateškom cilju – jačanju tehnološkog napretka i gospodarske konkurentnosti Hrvatske, potpisan je u sklopu inicijative Povezani smo sigurni, koju provodi HUP s ciljem informiranja i educiranja javnosti o utjecaju razvoja digitalne infrastrukture na obrazovanje, zdravlje, sigurnost, industriju, istraživanje i razvoj, poljoprivredu, promet i energetiku. 
 
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je važnost infrastrukture za uravnoteženi razvoj Republike Hrvatske naglasivši pritom kako su nam potres i pandemija dali do znanja koliko je važna komunikacijska infrastruktura. "Dio građana i dalje ima određeni strah od razvoja komunikacijske infrastrukture te se u nekim sredinama, nažalost, uklanja oprema nužna za komunikaciju, obrazovanje i rad na daljinu. Stoga je inicijativa koja okuplja sve dionike sektora osobito važna jer će doprinijeti edukaciji i informiranju građana o važnosti razvoja i normalnog funkcioniranja komunikacijske infrastrukture.", rekao je ministar Butković.
 
Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat istaknuo je podršku Vlade Republike Hrvatske što bržoj i lakšoj implementaciji mreže novih generacija. "Teško je zamisliti bilo kakvu investiciju bez brzih širokopojasnih mreža. Nećemo zazirati od svega što je novo, već ćemo gledati da inovacije dođu što prije u Hrvatsku. Pripremamo se i na izmjenu Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji i ono što je sigurno, ovi zakoni, ali i drugi propisi ne smiju biti kamen spoticanja razvoju 5G mreže.", istaknuo je ministar Horvat.
 
Državni tajnik Silvio Bašić, koji je u ime Ministarstva zdravstva potpisao Sporazum, naglasio je važnost suvremenih tehnologija za razvoj telemedicine koja može ponuditi odgovor na strukturni problem nedostatka kadrova u zdravstvu, dok je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg rekao kako su zeleno i digitalno ključne agende Europske unije koje se prožimaju kroz sve projekte financirane iz strukturnih fondova, dok ICT doprinosi ostvarenju globalnih ciljeva u zaustavljanju klimatskih promjena.
 
Okupljenima se u uvodnom pozdravom govoru obratio predsjednik HUP-a Damir Zorić koji je, među ostalim, istaknuo činjenicu da IT sektor u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina bilježi stabilan, dvoznamenkasti prosječni godišnji rast od 11,5 posto i predstavlja rastuću industrijsku granu u Hrvatskoj. 
 
Dopredsjednik HUP ICT Udruge i voditelj Radne skupine za telekomunikacije Tomislav Makar naglasio je kako pak kralježnicu ICT-a, na kojoj sve počiva i na koju se sve naslanja, čini kvalitetna komunikacijska infrastruktura te kako bez ulaganja u širokopojasni Internet i novu generaciju mobilne mreže 5G, nema govora o digitalnoj transformaciji privatnog i javnog sektora, nema razvoja novih usluga i proizvoda visoke dodane vrijednosti te kako nema specijalizacija koje bi Hrvatsku činile konkurentnom u europskom i svjetskom kontekstu. "5G komunikacijska infrastruktura ključna je i u ravnomjernijem regionalnom razvoju Hrvatske, ruralnih dijelova i otoka, jer smo zahvaljujući njoj svi jednako digitalno povezani.", istaknuo je Mlakar.
 
Dodajmo kako se danas potpisanim Sporazumom želi potaknuti javna rasprava znanstvenika tehničke i zdravstvene struke, regulatora, zakonodavne i izvršne vlasti, operatora, predstavnika civilnog društva i korisnika usluga o aktivnostima razvoja elektroničkih komunikacijskih mreža i uvođenja mreža pete generacije.

Vijesti iz medija