U 2007. godini Vlada u otoke uložila 1,889 milijardi kuna

Slika /arhiva/080630OTOCNOVIJECE002.jpg

Pod predsjedanjem državnog tajnika za more Branka Bačića u gradu Cresu održana je 8. sjednica Otočnog vijeća, na kojoj je uz predstavljanje novih šest članova vijeća prihvaćeno  Izvješće o provedbi Zakona o otocima  u 2007. godini i predstavljen Pravilnik o uvjetima i načinu subvencioniranja cijene prijevoza ukapljenog naftnog plina na otocima.

U 2007. godini u hrvatske otoke Vlada je uložila 1, 889 milijardi kuna čime su znatno poboljšani uvjeti života otočnog stanovništva, rekao je Bačić.

Poseban naglasak stavljen je na pomorski promet kojim se uz poboljšane brzobrodske i trajektne linije, uvedene noćne linije, vinjete za otočane i povećanu frekventnost linija značajno doprinosi uklanjanju dosadašnjoj izoliranosti naših otoka.

Nakon usvajanja Izvješća o provedbi Zakona o otocima  u 2007. godini državni tajnik Bačić  naglasio je potrebu da se što skorije krene u izradu novog Nacionalnog programa razvitka otoka koji bi, rekao je predstavljao jedan novi razvojni plan na već dobro postavljenim temeljima.

Mjere Vlade koje proizlaze iz Nacionalnog programa razvitka otoka lakše se i bolje provode  na većim i naseljenijim otocima, istaknuo je Bačić, pa je stoga nužno krenuti u izmjenu postojećeg ili izradu novog programa kojim će se posebna pozornost posvetiti malim i slabije nastanjenim otocima, rekao je.

Predstavljajući Pravilnik o uvjetima i načinu subvencioniranja cijene prijevoza ukapljenog naftnog plina na otocima i postupak obračuna neostvarenih prihoda distributerima ukapljenog naftnog plina, pomoćnik ministra Borić kazao je kako se subvencije odnose na sve naseljene otoke, te da je već iskazan veliki interes otočana, pritom je najavio i raspisivanje javnog natječaja za distribuciju plina na otoke, nakon čega će Ministarstvo potpisati ugovore o naknadi dijela neostvarenih prihoda za prijevoz plina na otoke, čime će se,  rekao je, cijena plina za sve otočane izjednačiti s onom na kopnu.

Uz državnog tajnika i pomoćnika ministra za otočni i priobalni razvoj Josipa Borića na sjednici su bili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, predsjednik Županijske skupštine Marinko Dumanić, gradonačelnik Cresa Gaetano Negovetić, gradonačelnik Malog Lošinja Gari Capelli, i ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet kap. Ivan Franičević.Pisane vijesti