Tribina o socijalnoj i poreznoj reformi za pomorce

Slika /arhiva/071130-zd2.jpg

U organizaciji Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka poslijepodne je u Zadru održana tribina o socijalnoj i poreznoj reformi za pomorce na kojoj su osim predstavnika Ministarstva sudjelovali i predstavnici Zavoda za mirovinsko i Zavoda za zdravstveno osiguranje te predstavnici Ministarstva financija.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka u završnoj je fazi priprema izmjena i dopuna Pomorskog zakonika u dijelu koji se odnosi na prijavu pomoraca u međunarodnoj plovidbi na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i njihovo uvođenje u porezni sustav RH, rečeno je na tribini.

Novi sustav osiguranja svih hrvatskih pomoraca na domaćim i stranim brodovima uvodi se 1. siječnja 2008. godine, a cilj ove i budućih tribina je upoznati hrvatske pomorce s pripadajućim pravima i obvezama koje ih očekuju nakon 1. siječnja.

Predstavnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Ivan Klarić rekao je da će nakon što se utvrde točna dugovanja pomoraca za zdravstveno osiguranje do 2007. godine doći do preračunavanja kamata i utvrđivanja zastara kako bi se taj problem riješio u interesu pomoraca.

Pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke, kapetan Mario Babić istaknuo je da će ova socijalna i porezna reforma napokon regulirati socijalni status hrvatskih pomoraca bez obzira plove li na hrvatskim ili stranim brodovima.

Babić je upozorio da u svijetu nedostaje 15 do 20 tisuća pomorskih časnika te da je i Hrvatska deficitarna s tim kadrom.

Reguliranjem socijalnog statusa pomoraca, stipendiranjem učenika i studenata, povećat će se interes za pomorska zvanja, rekao je Babić.

Po njegovim riječima, reguliranjem statusa pomoraca Hrvatska će napokon uvesti red u tu oblast i tako znati točan broj naših pomoraca koji plove na domaćim i stranim brodovima, jer će svi oni morati prijaviti ukrcaj i iskrcaj na brod u lučkim kapetanijama, koje će onda proslijediti papire na Hrvatski zavod za mirovinsko i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Zadar je prvi grad u kojemu je održana ovakva tribina, a nakon Zadra bit će održana i u drugim lučkim gradovima na Jadranu, rečeno je na današnjem skupu. (Hina)Pisane vijesti